Het favoriete recept aardbeienjam van moestuinier Diana Stek? Dat is dit recept van Christine Ferber, ook wel ‘The Jam Fairy’ genoemd. Deze bevat slechts drie ingrediënten en het verschil zit ‘m in de manier van bereiden. Het is geen slank recept maar een calorierijke luxe feestjam waar de aardbeiensmaak letterlijk vanaf spat. Deze jam is een jaar houdbaar, maar het eerste half jaar het allerlekkerst.

Ingrediënten

  • 1 kilo aardbeien (schoon gewicht)
  • 800 gram suiker
  • het sap van 1 citroen

rijpe aardbeien

Recept aardbeienjam

Dag 1: Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snijd grote exemplaren doormidden. Weeg 1 kilo af, doe ze in een kom en meng met het citroensap en 800 gram suiker. Dek de kom af met huishoudfolie en zet 12 uur op een koele plaats (niet in de koelkast).

Dag 2: Doe het aardbeienmengsel in een pan en breng aan de kook. Schep, zodra de suiker is opgelost, de aardbeien eruit en houd apart. Kook de siroop op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten (als je een suikerthermometer hebt; tot 105 graden). De siroop is dan ingekookt, bubbelt en schuimt. Doe de aardbeien terug in de siroop en kook dit nogmaals 20 minuten (weer 105 graden op een suikerthermometer). Het mengsel is dan dikker en donkerder. Het weinige schuim dat er nu eventueel nog op drijft, schep je er voorzichtig af.

Maak ondertussen de potjes schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water. Giet de kokendhete jam in de potjes, sluit ze met de deksels en laat ze ondersteboven afkoelen, controleer later of de potjes vacuüm zijn.

Lees meer  Feestelijk kerstrecept nodig? Kerstkrans met zalm