Rozemarijn is een heerlijk aromatisch kruid dat al vroeg in het jaar bloeit met blauwe bloemetjes, maar er zijn ook varianten met witte en roze bloemetjes.

Beste standplaats
Deze mediterrane plant staat graag zonnig en beschut. Hij is goed bestand tegen droogte.

Juiste grond
Zorg voor goed doorlatende, niet te zure grond. Zet je rozemarijn in potten, gebruik dan gewone potgrond.

Planten
De beste planttijd is in het voorjaar (maart t/m mei) of het najaar (september t/m november). Zet de planten even diep als ze in de pot stonden en houd een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm aan.

rozemarijn knippen

Stekken
Zaaien kan, maar is erg ingewikkeld. Gemakkelijker is het om in augustus kopstekken te nemen en in stekgrond te zetten. Doop de stekken eventueel eerst in stekpoeder. Kijk hier hoe je het best stekken neemt.

Oogsten
De plant is groenblijvend en je kunt dus zomer en winter takjes van de plant knippen. Knip de jonge scheuten net boven het verhoute deel af. Gebruik alleen het mooie, frisgroene blad. Knip de plant niet helemaal kaal. Als je veel rozemarijn gebruikt, kun je beter een paar planten in de tuin zetten.

rozemarijn

Winterhard
Rozemarijn kan, afhankelijk van de cultivar, wat vorstgevoelig zijn. Een fijne plek is daarom in de buurt van een warme, zonnige muur. Planten in pot kun je bij vorst binnen zetten of beschermen met noppenfolie. Met name jonge planten hebben in de volle grond winterbescherming nodig. Dek de voet af met bijvoorbeeld afgevallen blad en bescherm de plant zelf eventueel met vliesdoek.

Lees meer  Duizendguldenkruid

Kruipen
Verrassend voor potten en bakken zijn de kruipende vormen zoals Rosmarinus officinalis ’Prostratus’ of ’Boule’. Ook geschikt voor een verhoogde border!

Geurtip
Gooi in de winter wat takjes rozemarijn in de houtkachel of de open haard en het huis gaat heerlijk naar rozemarijn geuren. In de zomer kun je wat takjes op de barbecue leggen.

rozemarijn

Symbool van trouw
Vroeger werd het kruid gezien als een symbool van vriendschap en trouw. Soms droegen bruid en bruidegom een takje bij zich of werd er rozemarijn uitgedeeld aan de bruiloftsgasten. Bij de oude Grieken werd rozemarijn gebruikt om het geheugen op te frissen.

Extra leuk
Maak eens een haagje van rozemarijn. Leuk in de kruidentuin maar zeker ook voor de siertuin of de moestuin, mits de tuin voldoende beschut ligt.