Siergrassen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Om jouw favoriete siergras gezond en mooi te houden, is het belangrijk om ze op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de planten weer fris uitlopen en optimaal groeien in het nieuwe seizoen. Niet alle soorten siergrassen hoeven echter gesnoeid te worden! We helpen je met de beste tips.

Waarom het snoeien van siergras belangrijk is

Het snoeien van siergras is essentieel voor hun gezondheid en uitstraling. Door de oude stengels te verwijderen, voorkom je dat ze verstikken en geef je nieuwe scheuten de kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast houd je je tuin er verzorgd en netjes uitzien. Met de juiste verzorging blijven siergrassen jarenlang een echte blikvanger in je tuin.

Siergrassen snoeien: stap voor stap

De meeste siergrassen snoei je in het vroege voorjaar, rond maart of april. Dit is het moment waarop de planten nog in rust zijn, maar de nieuwe groei al snel zal beginnen. In de winter kun je de oude halmen laten staan, want ze beschermen de plant tegen kou en geven je tuin een mooie structuur. Bovendien kunnen de wortels van te vroeg gesnoeide grassen gaan rotten.

Gebruik altijd een scherpe snoeischaar of heggenschaar. Voor grotere pollen of dikke stengels kan een heggenschaar handig zijn. Knip de oude stengels terug tot ongeveer 10 à 15 centimeter boven de grond. Hierdoor blijft er genoeg van de plant over om gezond en sterk opnieuw uit te lopen. Zorg ervoor dat je al het gesnoeide materiaal opruimt. Oude bladeren en stengels kunnen ziekten of plagen aantrekken als ze blijven liggen.

Let op: draag stevige handschoenen, vooral bij siergrassen met scherpe bladeren zoals pampasgras.

Deze soorten mag je ook afknippen in plaats van snoeien

Siergrassen zorgen ervoor dat jouw tuin ook in de winter mooi blijft. Aan het eind van de winter ben je echter wel uitgekeken op de dorre stengels en kun je je siergrassen snoeien of afknippen. Eind februari of begin maart is hiervoor de ideale periode. Maar wacht hier niet te lang mee, want de nieuwe scheuten kunnen er al onder zitten en die wil je liever niet beschadigen. Knip de siergrassen zo’n vijf tot vijfentwintig centimeter boven de grond af, afhankelijk van de grootte van de plant.

Draag altijd handschoenen, want de stengels kunnen scherp zijn. Je mag deze siergrassen ook in het najaar afknippen, maar dan mis je wel het mooie winterbeeld van de wuivende, gele halmen.

Siergrassen die je na de winter mag afknippen zijn onder andere:

siergrassen afknippen

Groenblijvende siergrassen

Groenblijvende siergrassen zoals Calamagrostis brachytricha, Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’, diverse soorten Miscanthus, Panicum virgatum en Pennisetum alopecuroides bieden een indrukwekkend palet aan kleuren, vormen en hoogtes. Ze blijven tot ver in het voorjaar een prachtig gezicht en geven je tuin karakter en beweging.

Heb jij een siergras in je tuin die wintergroen blijft? Deze hoef je meestal niet volledig te snoeien. Aan het einde van de winter kun je simpelweg de beschadigde of minder fraaie bladeren weghalen om de plant een frisse uitstraling te geven. Sommige soorten, zoals Festuca, kun je desgewenst toch helemaal terugsnoeien als ze er slordig uitzien.

Welke soort siergras is jouw favoriet?

Ben je geïnspireerd en wil je jouw tuin opfleuren met siergras? Er zijn talloze prachtige varianten om uit te kiezen, perfect voor elke stijl of ruimte. Laat je verleiden door de veelzijdigheid van siergrassen en geef je tuin een stijlvolle winterupgrade!