Ook al kan tuinieren heel ontspannend zijn, veel mensen hebben er eenvoudigweg geen tijd meer voor. Een keertje bloemen uitknippen of wat simpel snoeiwerk is meestal geen probleem, maar regelmatig terugkerende klussen als gras maaien en wieden zijn niet erg geliefd.

De keuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin is dan snel gemaakt, maar zo’n tuin hoeft zeker niet saai te zijn. Je moet wel van tevoren al goed nadenken over de indeling van je tuin.

Gazon of bodembedekkers?
Het traditionele gazon is een van de meest arbeidsintensieve onderdelen van een tuin. Kies daarom liever voor vlakken met bodembedekkers. Wil je toch graag een gazon, maak het dan eenvoudig van vorm en groot genoeg, zodat je met de (motor)maaier overal gemakkelijk bij kunt. Als je rondom een tegelrand aanbrengt kun je de graskantjes meemaaien, wat veel knipwerk scheelt.

Veel mensen denken bij een onderhoudsarme tuin aan een royaal terras en grote vlakken split, die door slechts enkele planten onderbroken worden. Dat kan natuurlijk, maar de tuin wint aanzienlijk aan uitstraling met een paar goed vormgegeven groene elementen, zoals hagen die de tuin onderverdelen of een terras beschutting geven. Taxus en beuk vragen maar één snoeibeurt per jaar en houden ’s winters hun blad, al is dat bij de beuk dan goudbruin.

Snoeien
Wie snoeien juist een ontspannend klusje vindt, of een hovenier inschakelt, kan een groep buxusbollen in een vlak van split planten. Met hun groene kleur en ronde vorm geven ze tegenwicht aan de harde materialen. Ze fungeren twaalf maanden per jaar als stijlvol accent.

Lees meer  Beperk tuinklusjes met de juiste plantenkeuze

Ook bamboe is een veelzijdige wintergroene plant: Je kunt hem als solitair toepassen, maar binnen een wortelbegrenzer ook als transparante haag. De sierlijke, ruisende halmen geven de tuin een luchtig accent.