Fruitbomen worden in de regel gesnoeid in de maanden dat ze in rust zijn, van herfst tot eind winter. Voor steenvruchten als kers, pruim, abrikoos en perzik geldt een uitzondering. Snoei deze bij voorkeur in de periode vlak na de bloei tot uiterlijk eind september.

Steenfruitbomen zijn gevoeliger voor ziektes en ’s winters is de kans op infecties via snoeiwonden te groot.

  • Kies een warme, droge dag om te snoeien, zodat de snoeiwonden zo snel mogelijk kunnen indrogen. Zo geef je infecties als loodglansziekte en kanker zo min mogelijk kans. Zolang het blad nog aan de boom zit, zal de wond binnen een dag of tien genezen zijn.
  •  Steenfruit mag niet te sterk gesnoeid worden, snoei dus altijd met mate. Verwijder alleen kruisende takken en kies er verder – als het even kan – liever voor om takken uit te buigen (met behulp van touw buig je daarbij de jonge, nog flexibele takken wat naar beneden).
  • Vooral bij pruimen is het belangrijk een open kroon te houden. Laat daarom lange, eenjarige takken intact om vruchthout te worden of verwijder ze in hun geheel als de boom anders te groot wordt. Snoei ze nooit halverwege door, want daar volgt een te sterke groeireactie op, waardoor de kroon te dicht groeit.
  • Werk altijd met schoon en scherp gereedschap.
  • Behandel grote wonden eventueel met een wondafdekmiddel.

Wondafdekmiddel

Lees meer  Lavendel snoeien: de beste tips!