Met een goed ontwerp, stoere materialen en de juiste plantenkeuze is in deze zonnige achtertuin een heerlijke strandsfeer gecreëerd. Dankzij de twee veranda’s en het loungeterras kunnen de eigenaren volop van de tuin genieten. Het is een echte strandtuin geworden.

Foto’s: Van Elsäcker Tuin

De strandtuin ligt achter een geschakelde nieuwbouwwoning in Maassluis, op slechts 50 m vanaf de Nieuwe Waterweg en daarom is er altijd wind. De bestaande carport achterin de tuin werd omgetoverd tot een gezellige veranda waar de eigenaren ’s zomers heerlijk beschut in de schaduw kunnen zitten. ,,We hebben een achterwand in de carport gemaakt en de schuurdeur naar achteren geplaatst’’, vertelt Klaas van Elsäcker van Van Elsäcker Tuin die de tuin zowel ontwierp als aanlegde. ,,De wanden zijn mooi afgewerkt, zodat er een sfeervolle ruimte ontstond. Van oude steigerdelen is er een verhoogde vlonder gemaakt.’’

stoere-strandtuin-ontwerp

Zoute zeewind

Het kleine loungeterras naast de veranda is een heerlijke plek om te zonnen. Net zoals het grote terras bij de woning bestaat dit loungeterras uit grote oud-Hollandse betontegels. In de rest van de tuin liggen schelpen als halfverharding wat net als de beplanting doet denken aan strand, zee en vakantie.

Foto: Klaas van Elsäcker

Het klinkt raar maar de heerlijke strandsfeer die de tuin nu uitstraalt, ontstond eigenlijk vanzelf. ,,Ik heb beplanting gekozen die tegen zoute zeewind kan en dan krijg je automatisch een strandsfeer’’, aldus de tuinontwerper. Dat de grond uit puur zand bestaat, speelde bij de plantkeuze natuurlijk ook een belangrijke rol. Planten zoals Yucca, lavendel, blauw schapengras, Perovskia en dwerg grove den doen het onder dergelijke omstandigheden zeer goed en ze zijn prima bestand tegen zomerse droogte. Sproeien is in deze tuin dan ook niet nodig.

Lees meer  Vijvertuin met overkapping en buitenhaard

stoere strandtuin

Oude meerpalen

De bestaande schutting aan één kant van de tuin werd geschilderd in een mooie grijstint en aan de achterkant kwam een schutting van oude steigerdelen. Op de andere erfgrens met de buren werd van kastanjehouten palen met ongelijke hoogte een speelse, dichte afscheiding gemaakt met hiervóór een losse haag van een Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ (een fijnbladig Japans prachtriet). Klaas van Elsäcker: ,,De schutting van kastanjehouten palen is een grappig gezicht, ook in het voorjaar als de Miscanthus er nog niet is.’’ Het prachtriet moet namelijk in het vroege voorjaar worden afgeknipt; voordat dit siergras weer elegante pollen vormt, oogt hij de eerste tijd erg kaal.
Helemaal passend in deze strandtuin zijn de oude meerpalen. Eén lange meerpaal vormt een zitelement/sidetable langs de grijze schutting. Andere oude meerpalen zijn toegepast als stapstroken; ze vormen zo een nonchalant ogend pad vanaf het grote terras naar de veranda achterin de tuin.

Bekijk hier meer tuinontwerpen

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Middel (100-500 m2)
Ligging: West|Zuid

Gegevens ontwerper

Klaas van Elsäcker
info@tuintuintuin.nl
www.vanelsackertuin.nl

 

Wil jij ook een strandtuin? Zo breng je zon, zee en zand lekker dicht bij huis!

1. Accessoires maken hét verschil. Hang bijvoorbeeld een grote reddingsboei aan de muur, zet een aantal strandstoeltjes neer en steek een mooie rode-witgestreepte parasol in de grond.

witte meubels - strandtuin

2. Wit is goed! Door het gebruik van witte meubels oogt je tuin meteen een stuk ruimer. Daarnaast ziet het er super strak en rustgevend uit. Kleed de meubels aan met gekleurde kussentjes zodat het lekker zomers wordt of kies juist voor het blauw-wit thema in je strandtuin.

Lees meer  Mediterrane tuin

strand in je tuin
3. Zet een mooie schaal ter decoratie op de tuintafel. Vul deze met zand en leg er schelpjes in die je tijdens een strandvakantie hebt verzameld. Je krijgt hierdoor gelijk het strandgevoel!

Zee-strand

Tip: Lees ook ons magazine Tuinontwerp