Sla kweken is hartstikke leuk. Over een paar weken al wat blaadjes sla uit eigen tuin op je brood? Geen probleem! We geven je tips voor een snel resultaat!

Zelf sla kweken: zorg voor een luchtige en vruchtbare grond

Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.

Wanneer sla zaaien?

De meeste slasoorten kun je van maart tot augustus direct buiten zaaien. Het beste is om kleine beetjes tegelijk te zaaien, zodat je de oogst bij kunt houden. Want een slaplant die te lang staan zonder geoogst te worden, schiet door. De plant zal gaan bloeien en de blaadjes sterven af.

Slaplantjes kan je binnen voorzaaien

Je kunt slaplantjes ook binnen voorzaaien, bijvoorbeeld omdat je veel slakken en vogels in de tuin hebt of omdat het buiten nog te koud is.

Binnen voorzaaien is ook een goed idee als het buiten té warm is. Zodra de temperatuur hoger is dan 25°C, gaat het slazaad in rust en weigert het te kiemen. Dit kun je voorkomen door binnen voor te zaaien op een koele plek. Zodra de groene puntjes zichtbaar zijn, mogen de plantjes naar buiten.

Sla kweken: water geven

Geef sla voldoende water 

Laat een slaplantje nooit uitdrogen, dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst in de ochtend, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven. In het najaar kan dit een probleem zijn, met name bij ijsbergsla.

Lees meer  Tuinbonen
Onze selectie gereedschap h1 { font-size: 25px; } Onze selectie gereedschap voor de bewatering van uw planten: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685694238610", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000077020337","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Gardena%20Highflex%20tuinslang%201/2%20inch%2015%20meter%201...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685694280029", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000012117907","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20Rollup%20S%20Wandslangenbox%20-%2015%20Meter%20-%20%D8...","linkSubId":""};

Rucola en snijsla oogsten

Rucola en snijsla kun je al een maand na het zaaien oogsten. De blaadjes zijn dan ongeveer tien tot vijftien centimeter groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen.

sla kweken, moestuin, tuinen.nl

Het oogsten bij kroppen sla

Bij sla die in losse kroppen groeit kun je ook losse bladeren afsnijden. Neem hiervoor altijd de buitenste bladeren. De plant groeit dan gewoon door zodat je kunt blijven oogsten.

Bij echte kropsla zoals botersla snijd je de krop aan de voet af. Wacht hier niet te lang mee want dan schiet de sla door. Kropsla kun je wel een paar dagen koel bewaren, maar losse blaadjes moet je meteen opeten.

Zelf groenten kweken

Zelf groenten en fruit kweken geeft veel voldoening en geeft je volop verse producten. Varieer, probeer af en toe wat nieuws uit en geniet vooral van de gerechten die je met jouw eigen groenten en fruit maakt.

Heb je weinig ruimte? Dan is moestuinieren op een vierkante meter een leuk idee!