Ook ‘s avonds wil je optimaal van je tuin kunnen genieten. Met de juiste verlichting creëer je sfeer en zorg je voor veiligheid. Met een verlichtingsplan kun je overzichtelijk maken welke verlichting waar geplaatst moet worden. Hier vind je 5 tips voor het maken van zo’n verlichtingsplan.

1. Het is het gemakkelijkst om tegelijk met het ontwerp van de tuin een verlichtingsplan te (laten) maken. Ook als je op dat moment weinig budget hebt, is het handig om de kabels alvast te leggen. Dat voorkomt dat je de tuin later weer overhoop moet halen.

2. Om in een bestaande tuin een goed beeld te krijgen van het beoogde verlichtingsplan kun je ‘s avonds waxinelichtjes neerzetten op de plekken waar je een lichtbron wilt hebben. Bekijk ook met een zaklamp welk lichteffect het mooist is.

3. Het mooiste effect ontstaat door het contrast tussen licht en donker. Breng daarom niet te veel tuinverlichting aan; het is beter om de tuin hier en daar wat uit te lichten.

4. Bedenk goed welke sfeer u wilt bereiken. De kleur van het licht speelt hierbij een belangrijke rol; geel licht geeft een warm, romantisch effect terwijl wit licht modern oogt.

5. Zacht licht geeft het mooiste effect en dit kost minder stroom dan fel licht, vooral als je een spaar- of ledlamp gebruikt.

Lees meer  15 tips voor tuinverlichting