Het Almeerse stel Antoinette en Sander had een tuinprobleem: een zijtuin waar niets mee te beginnen viel. Het uitzicht vanuit hun woonkeuken op de bruin geworden taxushaagjes en hortensia’s stemde hen bepaald niet vrolijk. De winderige pijpenla gebruikten ze eigenlijk alleen als doorloop naar de vaart achter het huis. Dankzij een professioneel tuinontwerp kregen ze hun tuin weer terug.  In het vroegere tochtgat leest Antoinette nu een boekje in de zon, middenin het groen, met uitzicht op de vaart.

De uitvoerende tuinontwerper bedacht een oplossing die niet alleen praktisch is, maar ook mooi om te zien: een pergola met een plexiglas windscherm. En wat voor een pergola! Drie bij drie meter. De staanders zijn zeer robuust, en passen uitstekend bij de architectuur van het moderne huis.

Het groene gevoel
Doordat de pergola over de hele breedte van de zijtuin is aangelegd, lijkt de tuin opeens een stuk breder. Antoinette: “Vrienden zeiden dat het ze voorheen nooit was opgevallen dat de tuin zo ruim was. Het is nu inderdaad een plek geworden waar we graag zijn. De pergola staat in een zee van weelderige beplanting. De wilgbladige perenbomen die Van Raaijen Hoveniers plantte zijn best hoog, maar ze passen heel goed tussen de hoge gevels rondom de tuin.”

Het ontwerp is zo gemaakt dat de zijtuin goed aansluit bij de bestaande tuin. Er is gebruik gemaakt van dezelfde tegels, en deels van dezelfde beplanting zoals buxus. In verband met de wind stelde de ontwerpster een andere hortensia voor, die sterkere takken heeft dan de hortensia ‘Annabelle’, namelijk de Hydrangea macorphylla ‘Mme Emile Mouliere’ omdat de bloemen op het oude hout bloeien.

Lees meer  Special Tuinontwerp

Speels effect
Het pad door de zijtuin verspringt ter hoogte van de pergola, voor het speelse effect. Het gebruik van zowel betontegels als basaltsplit zorgt voor afwisseling.

Details

Soort: Achtertuin|Voortuin
Grootte: Middel (100-500 m2)
Ligging: West

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl