Je wilt natuurlijk lekker van rust genieten in de tuin. Maar wat als de kinderen van de buren veel herrie maken of je aan een drukke weg woont? Een rechtsbijstandverzekering kan misschien handig zijn bij een oplopende burenruzie, maar juridisch getouwtrek wil je uiteraard liever voorkomen. Met deze drie tips maak je jouw schutting geluiddicht tegen overlast.

Materiaal van de schutting

Nederlanders hebben al genoeg last van geluidsoverlast. Het is wel zo lekker als je in de eigen tuin gewoon kunt ontspannen. Schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, met ieder hun voor- en nadelen. Over het algemeen is een normale schutting weinig geluiddicht omdat hier veel kieren en gaten tussen zitten. Gelukkig zijn hier een paar makkelijke oplossingen op te verzinnen.

Rubberen matten tegen de schutting

Een schutting is vaak van houten planken gemaakt, die tegen elkaar geschroefd zijn, of om-en-om tegen een dwarslat staan. Er zit ruimte tussen de planken. Hierdoor is de geluiddempende werking van een schutting laag. Dit geldt ook voor schuttingen waarvan de planken tegen elkaar geschroefd zijn. Deze bestaan doorgaans maar uit een enkele laag hout, waardoor er makkelijk geluid doorheen komt. Om je erfafscheiding geluidswerend te maken kun je rubberen matten tegen de schutting aanzetten. Rubber heeft een hoge geluidsabsorberende werking. Het nadeel van dit materiaal is dat het er niet zo mooi uitziet. Dit valt te verhelpen door bijvoorbeeld planten voor de schutting te zetten.

Geluidsoverlast beperken met kokosmatten

Kokosmatten hebben een natuurlijke uitstraling en houden het geluid goed tegen. Je kunt kokosmatten tegen de schutting aan plaatsen of werken met kokosschillen. Ook kun je van dit materiaal zelf een schutting maken, zodat dit je afscheiding wordt. Net als rubber heeft kokos een uitstekende geluidsabsorberende werking. Het geluid van bijvoorbeeld een drukke weg wordt hierdoor gedeeltelijk tegengehouden door de schutting. Ook oogt het natuurlijk en sfeervol. Kokosmatten zijn gemaakt van kokosvezels waar lange dikke draden van gemaakt zijn. Deze worden tegen elkaar aan bevestigd en aan de achterkant zit een isolatieplaat. Een kokosmat zorgt voor een geluidsreductie van 30 dB. Dit scheelt flink, want met een afname van 6 dB halveer je het geluid in de tuin vaak al. Kokosschillen zijn iets minder geluidsabsorberend omdat er ruimte tussen de schillen zit. Ook heeft deze afscheiding geen isolatieplaat. Wel is deze oplossing een stuk goedkoper, waardoor dit toch een goede keuze voor jou kan zijn.

Lees meer  De ideale plek in de tuin creëren voor de zomer

Geluidsdichte tuinafscheiding met planten

Planten isoleren niet alleen de schutting, maar zien er ook erg mooi uit. Een win-winsituatie. Gebruik bijvoorbeeld klimplanten die je schutting helemaal bedekken. Alleen planten zorgen voor minder demping dan bijvoorbeeld rubberen matten of kokosmatten, maar je kunt deze ook gebruiken in combinatie met bovenstaande oplossingen. Met een rij struiken voor de schutting wordt deze wel degelijk een heel stuk geluidsdichter.