Kwalitatief gereedschap is een must bij het tuinieren. Door je tuingereedschap goed te onderhouden, gaat het bovendien bijna een leven lang mee!

Snoeigereedschap verzorgen
De verzorging van snoeigereedschap vraagt om een specifieke aanpak. Hoe je dat doet, lees je in Snoeischaar onderhouden.

Houd een hark, spade en schep schoon
Spoel een hark, spade en schep na elk gebruik schoon en veeg het droog. Eventuele roestplekken verwijder je met fijn tot middelgrof schuurpapier, een slijpblokje of een staalborstel. Als je met ernstige roestvorming te maken hebt, kun je dit mechanisch verwijderen door een staalborstel op een boormachine te monteren.

Scherpe randen
Van gereedschap dat scherp moet zijn, vijl je met een halfronde of platte bastaard handvijl eventuele bramen weg. Doe dit in een flauwe hoek van ongeveer 5 graden.

Roestvrij tuingereedschap
Houd tuingereedschap roestvrij door het te impregneren met een dun laagje plantaardige olie of siliconenspray.  Doe dit zodra je de spullen een tijdje niet zal gebruiken. Bij rvs gereedschap hoeft dit in principe niet als de stalen delen echt goed schoon zijn. Vervuiling kan namelijk ook bij rvs roest veroorzaken. Een beschermend laagje vet kan dus nooit kwaad.

Houtwerk
Maak de houten delen schoon met een sopje van bijvoorbeeld groene zeep, dit heeft een verzorgende werking. Laat het hout goed drogen en ga er vervolgens met een schuurpapier met een middelgrove korrel langs. Daarmee verwijder je eventuele splinters. Olie daarna de houten delen met een zachte doek en gekookte lijnolie.

Tip! Hang gereedschap liever op in plaats van het neer te leggen. De randen blijven daardoor langer scherp.

Lees meer  Lente in aantocht

 

Meer praktische tuintips vind je in het magazine Tuinseizoen.