De zomer komt er weer aan en dus kunnen je tuinspullen eindelijk weer naar buiten. Maar zomer betekent niet alleen maar strakblauwe luchten en een heerlijk brandend zonnetje. Het kan in de zomer helaas ook veel regenen en zelfs stormen. Wateroverlast en storm kunnen je tuinspullen beschadigen of zelfs verwoesten. Het is dus verstandig om je tuinspullen goed te verzekeren binnen je woonverzekering. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Schuurtjes en garages

Heb je in je tuin een schuur, garage of tuinhuis om je tuinspullen in de winter in op te slaan? Dan is deze vaak meeverzekerd met je opstalverzekering, maar moet je soms wel aangegeven hebben. Bij regen of storm (minimaal windkracht 7) krijg je schade aan je schuur, garage of tuinhuis vergoed. Ook carports vallen onder de opstalverzekering.

Zonnepanelen op het dak van de schuur, garage of het tuinhuis kunnen zowel onder de opstalverzekering als onder de inboedelverzekering vallen. Als ze zijn vastgeschroefd zitten ze aan je huis ‘vast’ en vallen ze onder de opstalverzekering.

Zonnepanelen moeten altijd vastgeklikt worden en mogen niet los liggen, zoals bijvoorbeeld op een plat dak. Lees hier of je in aanmerking komt voor subsidie voor je zonnepanelen.

Je kunt de opstalverzekering voor je schuur, garage of tuinhuis uitbreiden met een Allrisk verzekering. Dan wordt behalve schade door regen, storm en derden ook de schade die je zelf aan je schuur, garage of het tuinhuis aanricht vergoed.

Zwembad

Een opblaaszwembad of doe-het-zelf-set kun je uit de tuin halen en opbergen. Ze vallen daarom onder de inboedelverzekering. Maar als je een permanent zwembad met een verankerde, vaste constructie in je tuin hebt, valt je zwembad onder je opstalverzekering. Ook duikplanken, ingebouwde verlichting, trappetjes, glijbanen, filtersystemen en dekzeilen vallen onder de opstalverzekering. Voor een jacuzzi gelden dezelfde voorwaarden als voor een permanent zwembad.

Lees meer  Van evenementenorganisator tot bloembinder tot tuinontwerper.

Serre

Als je je tuin hebt uitgebreid of overkapt met een serre dan zit deze ‘vast’ aan je huis en valt hij onder de opstalverzekering. Omdat een serre meestal uit veel glas bestaat, is het verstandig om deze extra te verzekeren met een glasverzekering. Met een glasverzekering ben je namelijk ook verzekerd als er een glazen ruit van de serre kapot is.

Tuinspullen

Parasols, grasmaaiers, tuinstoelen- en banken, bloempotten, accessoires staan los in je tuin en kunnen worden opgeborgen. Ze vallen daarom onder je inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt meestal brandschade en rook- en roetschade.

Bij achterstallig onderhoud of schade doordat je spullen bij slecht weer of storm buiten hebt laten staan, krijg je meestal niets vergoed. Dit komt omdat het ‘je eigen schuld is’ en omdat dit schade is die je kon verwachten. Schade moet altijd onverwachts aangericht zijn en je moet zelf voldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen.

Barbecue

De barbecue wordt door veel verzekeraars niet gezien als een tuinmeubel en valt daardoor niet altijd onder de inboedelverzekering. Het is daarom verstandig om je barbecue goed te onderhouden en achter slot en grendel te bewaren als je hem niet gebruikt, zodat deze niet beschadigd raakt door slecht weer of gestolen wordt.

Check altijd de voorwaarden van je verzekeraar

Het verschilt per verzekeraar wat je binnen je opstal- en inboedelverzekering vergoed krijgt. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van je verzekeraar, zodat je zeker weet dat je tuinspullen optimaal verzekerd zijn en je bij schade niet zelf voor de kosten opdraait.

Dit artikel betreft een samenwerking.