Als het gaat om leven met het tempo van de natuur, kunnen we nog het een en ander leren van de Italianen. Ze eten lokaal en seizoensgebonden, doen na de lunch op hete dagen een tukje en pakken in het weekend de fiets voor mooie ritjes door de knalgroene omgeving. Wie weet doe jij er binnenkort tuininspiratie op? Veel elementen doen het in Nederlandse tuinen net zo goed.

 

Vakantiehuisje

Misschien fantaseer je erover om ooit een vakantiehuisje te kopen in het land waar de uitdrukking ‘fare bella figura’ (een goed figuur slaan) ook in de tuinen in de praktijk wordt gebracht. Van de piepkleine balkonnetjes in een Romeinse buitenwijk, waar altijd wel een bak met bloemen de boel opvrolijkt, tot het typerende terras in een warme kleur bij je vakantiehuisje op het platteland. Maar om daar nou een persoonlijke lening voor af te sluiten. Totdat je je die droom financieel kunt veroorloven, zijn er altijd nog de vakanties om je te laten inspireren.

 

Geurige rozemarijn en basilicum

Dat idyllische plekje waar je verblijft wordt in het gros van de gevallen van weldadige geuren voorzien door kruiden. Rozemarijnstruiken groeien ook in Nederland het hele jaar door. Zet ze in een terracotta pot en je haalt al een stukje Italië naar je eigen buitenplaatsje. Kweek je eigen basilicum in een kweekkasje, dat is praktischer en lekkerder dan elke keer zo’n zieltogend plantje kopen bij de supermarkt. Je kunt ook olijfbomen kopen, maar deze zijn kostbaar en geven zelden vruchten af in ons klimaat. Druivenplanten daarentegen gedijen hier prima!

 

Omheining: kastanjehout

Ook typisch Italiaans zijn middelhoge omheiningen van onbewerkt kastanjehout. Daar vaak voorzien van gaas omdat de weledele familie Wild Zwijn nog wel eens ongevraagd de tuin komt omspitten, in Nederland is dat lang niet altijd noodzakelijk. Het geeft een meer natuurlijk effect dan een op maat gezaagde schutting. Een manier om borders met hoogteverschil te maken is het bouwen van een rustiek muurtje van natuurstenen in verschillende vormen. Doet middeleeuws aan, maar creëert veel sfeer!

 

Verweerde terrasmeubels, vintage tuinbeelden en cipressen

Grappig genoeg zie je in dit zonnige land zelden loungesetjes of luie tuinstoelen op de terrassen staan. Ga op zoek naar houten meubels, ze mogen een beetje verweerd zijn. Het hout gaat net als je andere Italiaanse invloeden op in de groene ambiance. Ook witte beeldjes en beelden, bijvoorbeeld van dieren, mogen de tand des tijds (mos, slijtage, barstjes) aantonen. De kers op de taart: een of meer cipressen! Deze blikvangers sieren in grote delen van het land de glooiende heuvels, sommige bewoners hebben zelfs hun tientallen meters lange oprit ermee geflankeerd. De cipres heeft in Italië naast een decoratieve ook een symbolische functie.