Ook in de maand oktober is er in de tuin nog genoeg te doen. Wij zetten de belangrijkste tuinklusjes voor je op een rij.

Maai het gras op een hogere stand

Eén keer per week of één keer in de veertien dagen het gras maaien, is voldoende. Stel je maaier hoger af, zo houdt het gras wat reserves voor de winter. En krijgt het mos minder kans in de winter.

Heb je geen grasvangbak? Hark het gemaaide gras dan goed weg, zodat het gazon voldoende licht krijgt.

Gazon bemesten

Bemest het gazon alleen met speciale herfstmest. Zo gaat het gazon goed afgehard de winter in.

Kuipplanten niet meer bemesten

In het najaar hebben kuipplanten als Brugmansia minder water nodig en is het beter te stoppen met bemesten. Zo zwakt de groei af en hebben ook de laatst gevormde scheuten nog tijd om te rijpen. De plant bouwt op deze manier meer weerstand op voor de winter. Kaliumrijke mest mag wel, dit bevordert juist de afrijping.

Kuipplanten bij nachtvorst

Als er nachtvorst optreedt, zet je kuipplanten even in de schuur. Verhuis ze pas voorgoed naar binnen als het weer echt omslaat en er overdag ook vorst optreedt.

 

Gladiolen rooien: de grond uit

Wil je volgend jaar weer genieten van prachtige gladiolen? Haal ze dan begin oktober uit de grond (rooien). De sporen van de aangetaste planten blijven in de grond zitten. Nu al rooien scheelt aantasting en is dus zeker de moeite waard, maar het blijft verstandig om de gerooide knollen volgend jaar op een andere plaats te planten.

Lees meer  Tuinklusjes in mei

Rooi de planten met een spitvork. Kijk goed of er geen kleine kraaltjes (minibolletjes) achterblijven. Laat de plant ongeveer twee weken drogen in de schuur en snijd het loof dan op 10 centimeter boven de knol af. Overwinter de knollen op een koele, donkere en vorstvrije plek.

 

Moestuin in oktober

Voor de moestuin is het in oktober vaak al te nat en te koud om nog met succes te kunnen oogsten, maar ook daar is deze maand nog heel wat te doen om de tuin winterklaar te maken. En misschien ga je wel verder in een kas of koude bak? In De moestuin in oktober vind je handige tips.

 

Tuintips voor andere maanden:

januari
februari
maart 
april
mei
juni
juli 
augustus
september
oktober
november