Tuinontwerper Marcel de Coster ontwierp deze strakke, moderne buitenkamer met veel zitgelegenheid, precies wat de eigenaren wilden. De muurelementen en de transparante pergola – die inmiddels meer begroeid is – zorgen voor optimale privacy. De openhaard zorgt in deze buitenkamer voor extra sfeer, net zoals de waterval en het regengordijn. 

 

Optimale privacy 

Deze buitenkamer is zó ontworpen dat er optimale privacy is. De toog bij het regengordijn zorgt er in de woonkamer voor dat er geen inkijk is vanuit de achtergelegen woningen. En de L-vormige pergola met gegalvaniseerde roosters achter in de tuin, waar inmiddels diverse klimplanten overheen groeien, zorgt niet alleen voor een gevoel van geborgenheid en meer groen in de tuin, maar geeft ook meer privacy in het achterste tuingedeelte.

 

‘De eigenaren van deze tuin in Vlijmen wilden een kamer zonder dak, zo zeiden ze het letterlijk tegen me.’

 

Het regengordijn bevindt zich rechts naast de sering maar stond niet aan toen de foto werd gemaakt. Maar ook zonder regengordijn zorgt deze strakke toog voor een mooi doorkijkje, bovendien weert hij de inkijk van de achtergelegen woningen. 

 

De zitranden bij de bouwkundige elementen in het midden van de tuin zijn handig om zomaar even ergens te gaan zitten.

 

Technische elementen

Marcel vindt het leuk om ’technische dingen erbij te bedenken’ en zo kwam er aan de zijkant van de open haard een strakke waterval. Deze is naar de woning gericht, zodat hij ook vanuit huis goed te zien is. Maar dat is nog niet alles. Deze buitenkamer is ook voorzien van een regengordijn, een tuinelement dat je in particuliere tuinen zelden ziet! Vanuit de woning kijk je – als de pomp aanstaat – dóór het regengordijn naar de waterval. Het muurelement – ofwel de toog – waaruit de kunstmatige regen valt, benadrukt de zichtlijn. De regen valt in een rechthoekige waterbak die – als de pomp uitstaat – een kleine, verhoogde vijver vormt. De zitranden rondom dit vijvertje zorgen voor extra zitgelegenheid, net zoals enkele verhoogde plantenbakken met zitrand. De zitranden zijn niet alleen handig bij een tuinfeestje, maar je kunt ze ook gebruiken om er een windlicht of potplant op te zetten.

Lees meer  Tuinontwerp: Met streepjescode

 

Achterin de tuin vormt deze pergola een smal transparant plafond waar inmiddels diverse klimplanten overheen groeien. 

 

Een leuk idee zo’n zwevende sidetable vol snuisterijen. Deze is gemaakt van oude steigerplanken en hangt met kettingen aan de pergola. 

 

Plattegrond

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 10 x 14 m
Ligging: oosten
Woning: geschakelde woning
Bewoners: gezin met al wat oudere kinderen
Wensen: kamer zonder dak, strak ontwerp, water, vuur, grote tegels, privacy, weinig onderhoud
Bijzonder: de technische elementen als de waterval en het regengordijn

 

Tuinontwerp

Marcel de Coster, Tuinontwerp en Adviesburo
www.mcd-tuinontwerp.nl

 

Bekijk ook: