Ontwerper Carrie Preston ontwierp deze tuin in hartje Amsterdam. De tuin heeft volop bebouwing rondom; zie daar maar eens licht en lucht te krijgen. Alle keuzes zijn hier dan ook op gebaseerd. Zo is het dak van het tuinhuis een lichtkoepel en zorgen de zijraampjes voor nog meer lichtinval. 

Verhoogde borders

Verhoogde borders geven een opgeruimd gevoel. Carrie: “Ik merk bij stadsmensen, die vaak druk zijn met werk en heel veel andere dingen, dat ze het prettig vinden als het tuinwerk overzichtelijk is. De muurtjes houden de beplanting op zijn plek en zorgen letterlijk voor meer ruimte. In een border gaat overhangende beplanting ten koste van je paden, terwijl het bij verhoogde borders in de lucht hangt.”

In het iets lager gelegen middengedeelte liggen granietkeitjes om duidelijk een andere ruimte te creëren. 

Het tuinhuis bevat onder meer twee geïntegreerde bergruimtes en een heerlijke schommelbank. 

De gashaard zorgt voor extra sfeer en warmte op het terras. 

Het tuinhuis is een heerlijk beschutte plek, zonder inkijk van de achterliggende bebouwing. 

Samenhang

De frisheid zit hem niet alleen in de beplanting. Het tuinhuis werd heel bewust uitgevoerd met zinken wanden, wat een opgeruimd en fris gevoel geeft. De lambrisering van het plafond van witgeschilderde kraaldelen wordt herhaald in de wand achter het bankje. Dit patroon is een herhaling van de bestaande tuinkast naast het huis. “Ik probeer altijd samenhang te creëren tussen tuin en huis.” legt Carrie uit. “De terrassen van Schellevis betontegels zijn een moderne uitvoering van het vissengraadpatroon. Door de grootte van de tegels oogt dit supermodern, wat mooi past bij de inrichting binnen en in contrast staat met de granietkeitjes in het midden van de tuin.”

Lees meer  Tuinontwerp: Schelpen en betontegels

De lambrisering van het plafond wordt herhaald in de wand achter het bankje. 

De muurtjes houden de beplanting op zijn plek en zorgen letterlijk voor meer ruimte. 

Plattegrond

Details

Soort: achtertuin
Grootte: circa 7 x 12 m
Ligging: oosten
Woning: woning met voorgevel in Amsterdamse Schoolstijl
Bewoners: vrouw met twee dochters
Wensen: lucht en licht, privacy, groen en beleving, weinig onderhoud
Bijzonder: de gashaard, de verhoogde borders en het lichte tuinhuis

Tuinontwerp

Carrie Preston, Studio Toop
www.studiotoop.nl

Bekijk ook