Ontwerper Herma van der Broek ontwierp deze Haagse stadstuin. De tuin heeft een L-vormige vaste bank die aan één kant langs de schutting loopt. Zo is er veel zitgelegenheid en kunnen de bewoners op de bank met de zon mee schuiven of juist kiezen voor een plekje in de schaduw. 

Snel droog

De eigenaren wilden in hun tuin veel plekjes om te zitten, maar niet te veel verharding. Om de tuin niet op te delen in verschillende terrasjes, ontwierp Herma over de volle lengte van de tuin een schuttingbank; de bank en schutting – gemaakt van balkjes van douglas hout – vormen één mooi geheel. De bank is gesitueerd aan de zonnige kant van de tuin. ’s Ochtends vroeg kunnen de eigenaren op de bank bij de achtergevel al genieten van de zon en wanneer ze alsmaar met de zon mee schuiven, belanden ze ’s middags vanzelf op het iets verhoogde loungeterras achterin de tuin. Herma: “Leuk aan deze bank is dat je op elke plek weer een ander zicht op de tuin hebt. Omdat de bank uit houten latten bestaat, is deze na een regenbui snel droog en warm.”

 

De weerspiegeling in het water zorgt voor een extra dimensie. De lattenwand achter het loungeterras wordt omlijst door blauwregen die speciaal zo wordt geleid. 

 

Water in de stad heeft altijd iets extra’s, want het reflecteert de lucht. 

 

Het smalle waterkanaal ligt op de as van de openslaande deuren. 

 

Achterin de tuin ligt het loungeterras. Dit terras is iets verhoogd aangelegd.

 

Lees meer  Natuurlijke welness in de tuin

Tips van Herma

  • Om de verharding te breken, is gekozen voor één soort materiaal in twee formaten; graniettegels bij het eetterras en granietkeitjes voor de rest van de verharding.
  • Enkele spotjes aan de achterwand bij het loungeterras geven ’s avonds extra sfeer en diepte aan de tuin.

 

De spotjes bij het loungeterras zorgen ’s avonds voor extra sfeer. 

 

Een mooie combinatie van Hosta sieboldiana ‘Elegans’, vrouwenmantel en ijzervaren.

 

Het eetterras ligt achterin de tuin, omdat daar in de namiddag de zon is. De meerstammige fluweelboom zorgt voor hoogte en intimiteit. 

 

Plattegrond

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 10 x 6 m
Ligging: noordoosten
Woning: grachtenpand
Bewoners: een stel met uitwonende kinderen
Wensen: eigentijdse tuin, veel zitgelegenheid, veel groen, water in de tuin
Bijzonder: de lengte van de woning is doorgezet in de tuin door een smal waterkanaal op de as van de openslaande deuren te plaatsen

 

Tuinontwerp

Herma van der Broek, Signatuur – Bureau voor tuin- & landschapsarchitectuur
www.signatuur.eu

 

Bekijk ook: