Denk goed na of je deze klus helemaal zelf gaat aanpakken of (deels) door een professional laat doen. Het voordeel van een vakman is dat deze verstand van zaken heeft. Hij of zij zal jouw tuinwensen kunnen vertalen naar een goed doordacht ontwerp waarbij rekening is gehouden met ligging van de woning ten opzichte van de zon, omgeving, stijl van de woning, grondsoort enzovoorts. Ga je zelf aan de slag, dan is het maar de vraag of het eindresultaat was wat je voor ogen had.

Het kennismakingsgesprek met een tuinontwerper, tuinarchitect of hovenier is meestal gratis en vrijblijvend. In dit eerste gesprek worden de wensen en mogelijkheden besproken. Een goede voorbereiding is dan ook beslist noodzakelijk; zorg voor een compleet wensenlijstje en leg bouwtekeningen van de woning klaar.

Zoek mooie foto’s
Oriënteer je alvast op onze pagina met voorbeelden van tuinontwerpen of met behulp van ons magazine en bewaar foto’s van tuinen die je mooi vindt. Zo kun je goed duidelijk maken wat voor soort sfeer je voor ogen hebt. Hoe beter een tuinontwerper is geïnformeerd, hoe beter hij het ontwerp kan afstemmen op jouw persoonlijke wensen. Belangrijk is dat er een ‘klik’ met de tuinontwerper is. Hij moet zich in jou kunnen inleven, want je gaat samen een heel traject in.

Als je besluit met een professional samen te gaan werken, maak dan goede (prijs)afspraken, zodat je weet waar je aan toe bent. Binnen een vooraf afgesproken periode maakt de tuinontwerper een schetsontwerp. Deze wordt besproken en eventueel aangepast, en pas daarna verder uitgewerkt. Hij of zij zal je ook al een indicatie geven van de kosten van de nieuwe tuin (of de verschillende elementen hierin), zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer  Tuinontwerp stap 3: Type beplanting en bestrating kiezen

Schetsservice
Sommige tuinontwerpers bieden een schetsservice aan. Handig voor wie geen compleet tuinontwerp wil, maar wel enig advies wil hebben over de inrichting van de (nieuwe) tuin. De tuinontwerper komt dan bij je thuis om – vaak tegen uurtarief – in één of twee uur een schetsontwerp te maken. Dit kun je vervolgens als leidraad gebruiken om zelf aan de slag te gaan.

Ook bij een dergelijke schetsservice is een goede voorbereiding belangrijk; zorg voor een plattegrond van de tuin, voor een wensenlijstje en maten. Foto’s genomen vanuit verschillende hoeken van de tuin kunnen bij het gesprek eveneens handig zijn.

Tuincoach
In een bestaande tuin is het mogelijk een tuincoach in te huren. Deze geeft advies over beplanting en over de indeling van de tuin, en geeft praktische tips voor onderhoud en snoei. Zowel een schetsservice als een tuincoach kunnen veel inspiratie bieden.

>>Ga naar stap 3