Eenjarigen die eindeloos bloeien en groenten zoals komkommers en tomaten, die een warme aanloop nodig hebben. Voor de meeste planten is het ideale moment voor voorzaaien rond eind maart of april. Zo krijg je sterke zaailingen die rond half mei precies ‘klaar’ zijn. Volg deze 10 gouden stappen bij voorzaaien. 

  • Laat de zaden ontkiemen op een warme vensterbank. Gebruik eventueel een kweekbak met plastic kap bij het voorzaaien. Hierin is de luchtvochtigheid hoger en zo bescherm je de zaailingen tegen grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld wanneer ze bij een tochtig raam staan, of als het ’s nachts flink afkoelt.
  • Zaai in een voedselarme grond met een fijne structuur, zoals in speciale zaai- en stekgrond. Je kunt ook het zand uit molshopen gebruiken. Dit komt van diep en is ziektekiemenvrij.
  • Zaai niet te veel. Als elk zaadje ontkiemt, heb je immers al snel heel veel. Je kunt in potjes of boterkuipjes voorzaaien. Het is prima om meerdere rassen in een grote bak te zaaien (met een geultje ertussen), maar dan is het wel handig als de planten ongeveer een gelijke kiemduur hebben, aangezien ze dan tegelijkertijd verspeend kunnen worden.
  • Grote zaden zoals die van Lathyrus en Ipomoea kun je in wc-rolletjes voorzaaien: elk zaadje krijgt dan één potje.
  • Maak de aarde voor het zaaien al vochtig. Benevel na het zaaien de toplaag met een plantenspuit, gebruik geen gieter.
  • Zijn de zaden erg fijn? Vermeng ze dan met wat fijn zand, dit maakt het gemakkelijker om de zaden te verspreiden. Fijne zaden hoef je meestal niet af te dekken, maar volg vooral de instructies op de zaadverpakking.
  • Plaats direct na het zaaien naamlabels erbij. Wel zo handig wanneer je de zaailingen straks wilt gaan uitplanten in je tuin.
  • Opkomende zaailingen die te dicht op elkaar staan, kun je uitdunnen met een pincet. Zo voorkom je dat de wortels te veel met elkaar gaan concurreren.
  • Zorg na het zaaien dat je de aarde vochtig houdt, maar niet nat. Natte aarde werkt schimmels in de hand.
  • Zie je boven de kiemblaadjes twee ‘echte’ blaadjes ontstaan? Dan kun je de zaailingen verspenen naar aparte potten. Til de zaailingen bij het blad op (niet bij het steeltje) en gebruik een verspeenlepeltje of een gebaksvorkje.
Lees meer  TuinSeizoen oktober nu in de winkel

Voorzaaien

Tips
Naast eenjarige bloeiers zaai je eind maart/april ook aubergine, komkommer, paprika, pepers en tomaten binnenshuis voor. Maar sommige gewassen kun je ook al ter plekke buiten zaaien, denk maar aan radijs, snijbiet, rapen, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten en postelein. Bewaar zaden die je over hebt in een afgesloten doosje in de koelkast. De kiemkracht kan wat achteruit gaan, maar na drie jaar zullen er nog steeds zaailingen opkomen.