Als je in zee gaat met een goede hovenier of tuinontwerper dan mag je ervan uitgaan dat deze behalve een ontwerp ook een degelijk beplantingsplan kan maken. De beplanting moet niet alleen passen bij de gewenste sfeer maar moet ook geschikt zijn voor de omstandigheden in jouw tuin; grondsoort en standplaats (zon/schaduw) zijn mede bepalend voor de plantenkeuze.

Toch is het belangrijk dat je vooraf aangeeft wat je wil. Wil je veel bloemen en zo ja, in welke kleur(en)? Hou je van een nette tuin of mag het wat losser? En misschien wil je graag rozen in de tuin, of siergrassen of rododendrons. Wellicht hou je van geurplanten of wil je graag veel vlinders en vogels in de tuin.

Onderhoudsvriendelijk
Belangrijk is natuurlijk wel hoeveel onderhoud je aan de tuin wil besteden. Heb weinig tijd dan heb je van een onderhoudsvriendelijke tuin het meeste plezier. Een gazon is dan bijvoorbeeld niet zo praktisch.

Pas als je het definitieve ontwerp hebt goedgekeurd, gaat de ontwerper aan de slag met het beplantingsplan. Als dat tenminste de bedoeling is, want je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Een goed beplantingsplan maken is echter geen sinecure; het vraagt veel plantenkennis en ervaring om planten op de juiste plek te zetten en goed te kunnen combineren.

Bestrating
Welk type verharding je kiest hangt af van het gebruik, het effect wat je wil bereiken en het beschikbare budget. Bestrating is in te delen in verschillende categorieën; betontegels en -klinkers, gebakken klinkers, natuursteen, halfverharding zoals grind, split of dolomiet, (hard)houten vlonderdelen of vlonderdelen van geperst hout.

Lees meer  In 4 stappen een geweldig terras

Geperst hout is relatief nieuw, bestaat uit (afval)houtvezels en kunststof en is zeer duurzaam. Halfverharding is het goedkoopste, want het is gemakkelijk te verwerken. Maar halfverharding is niet altijd praktisch; zo zakken op een grindterras de stoelen weg. Ook betonsteen is relatief goedkoop maar dit blijft over het algemeen minder lang mooi dan de wat duurdere gebakken klinkers.

Relatief duur is natuursteen, maar dit is wel weer heel duurzaam. Over het algemeen is het aan te raden om te kiezen voor een rustige bestrating waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Kosten
De prijzen voor het maken van ontwerp en/of beplantingsplan variëren per tuinarchitect, -ontwerper of hovenier. Een tuinarchitect is vaak het duurst. Sommige hoveniers maken een gratis tuinontwerp als je de tuin vervolgens door hen laat aanleggen.

>>Ga naar stap 4