Als de plannen definitief zijn, kan de tuin worden aangelegd. Je kunt dit uitbesteden aan een hovenier of ervoor kiezen om dit (gedeeltelijk) zelf te doen. Door klussen als het leegruimen van de oude tuin of het plantwerk zelf te doen kunt u veel geld besparen.

Bij sommige tuinontwerpers of hoveniers is het mogelijk mee te werken bij de aanleg; de hovenier zet bijvoorbeeld de planten uit, waarna je ze zelf in de grond kunt zetten.

Onderhoudsadvies
Soms wordt garantie op de aanleg gegeven of wordt bij het beplantingsplan standaard een onderhoudsadvies voor de beplanting geleverd. Handig, want of je nu wel of geen onderhoudsvriendelijke tuin hebt, bemesten, snoeien of terugknippen van planten is op termijn beslist nodig.

Besteed je het onderhoud liever uit? Overweeg dan een onderhoudsabonnement af te sluiten waarbij de hovenier twee keer per jaar langskomt. Een tuin kan nog zo mooi zijn aangelegd, als deze niet goed wordt onderhouden komt hij nooit goed tot zijn recht. Met name in de opgroeifase is vakkundig snoeien van bomen, heesters en hagen essentieel om deze mooi te vormen.

Zelf tuin onderhouden
Als je dan toch zelf aan de slag wil, raadpleeg dan boeken of bijvoorbeeld onze plantengids. Want je tuin kan nog zo mooi aangelegd zijn, het onderhoud is minstens even belangrijk.

Lees meer  In 4 stappen een geweldig terras