Laat je in december eens verleiden door de kleine fijnspar met kluit. Ideaal als je weinig plek in huis hebt, of het balkon of terras sfeervol wilt aankleden. Led-lampjes zorgen voor de finishing touch in de donkere dagen. De overige maanden geeft het miniboompje een bosachtige sfeer in de tuin.

Spar en den
Hoewel veel kerstliedjes de dennenboom benoemen, is het toch echt een spar. Het verschil zit hem in de naalden (eigenlijk: bladeren). Bij een spar zijn ze plat en staan ze afzonderlijk op de tak, dennennaalden zijn rond en staan bij elkaar. Fijnspar (Picea) heeft vaak kegels onder de takken en heeft verschillende vormen. Bijvoorbeeld de klassieke, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze kunnen ook een bolvorm hebben of als piramide gekweekt zijn.

fijnspar
Binnen en buiten
In de tuin kan fijnspar zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek staan. Haal je een fijnspar in december in huis? Laat de boom dan eerst acclimatiseren in bijvoorbeeld een schuur of bijkeuken. Anders is de overgang van buiten naar binnen te groot. Zet de fijnspar in een ruime pot met op de bodem een laag hydrokorrels. De tuinplant moet binnenshuis regelmatig (flink wat) water krijgen. Hydrokorrels nemen het teveel aan water op en voorkomen ‘natte voeten’. Na de kerst geef je de fijnspar een plekje in de tuin. Het is verstandig om de plant eerst weer te laten acclimatiseren in bijkeuken of schuur.

Tuinplant van de Maand
Fijnspar (Picea) staat in december als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is immers geen tuin zonder planten.

Lees meer  Tips voor rotstuinen en stapelmuurtjes

Bekijk ook: Tuinplant van de maand november: Hulst