Na het vele tuinwerk in het voorjaar geeft de zomer ons meer ruimte om te genieten van de zomer bloeiers. Achterover leunen in de zomertuin, genieten van de kuipplanten, de plukbloemen en andere uitbundige bloeiers. Zonde om nu op vakantie te gaan.

Fantastische zomer bloeiers

Met een tuinschaar in de hand in de vroege ochtend een veldboeket plukken uit eigen tuin, is dat niet idyllisch? Deze drie zomerbloeiers zorgen voor een rijke bloemenoogst!

  • Dahlia: Deze zomerbloeier is immens populair, niet alleen door de eindeloze variatie aan bloemvormen en -kleuren maar ook omdat je er maandenlang prachtige boeketten van kunt maken. Overwinter de knollen vorstvrij of dek ze af met een dikke laag blad of compost.
  • Lathyrus Odoratus (pronkerwt): Wie wordt er niet blij van een zoet geurend bosje Lathyrus? En het leuke is: hoe meer je van deze eenjarige zomerbloeier plukt, hoe langer en uitbundiger hij bloeit! Tips over Lathyrus kweken lees je hier.
  • Hydrangea Paniculata ‘Vanille Fraise’ (pluimhortensia): De grote bloeipluimen verkleuren tijdens de bloei geleidelijk van wit naar dieproze en rood. Een lust voor het oog, zowel in de tuin als in een boeket! Wil je grote bloeipluimen, snoei de struik dan in maart tot circa 30 cm terug. Zonder snoei kan deze hortensia wel 2,5 m worden, de bloeipluimen zijn dan wat kleiner.
  • Convolvulus cneorum (zilverwinde): Van het voorjaar tot de nazomer geeft dit mediterrane, winterharde struikje talrijke bloemen die heerlijk geuren. Erg mooi is het zilvergrijze blad dat er het hele jaar aan blijft. Verdraagt droogte goed.
  • Anthemis x hybrida ‘Sauce Hollandaise’ (gele kamille): Deze uitbundige zomerbloeier met margrietachtige bloemen en grijsgroene, ingesneden bladeren weet van geen ophouden, tot in september blijft hij alsmaar nieuwe bloemen geven. Knip dan wel steeds de uitgebloeide bloemen eruit, dit stimuleert nieuwe bloei.
Lees meer  Sneeuwklokje maakt zich op voor de bloei

Voor nog meer sterke eenjarige zomerbloeiers en vaste planten die hele zomer bloeien bekijk je het juli nummer van TuinSeizoen.

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen