Terwijl de tuin in september zich al een klein beetje opmaakt voor de naderende herfst, valt er nog van alles te doen.
Wat? Wij zetten 8 tuintips voor september voor je een op rij. 

1. Vaste planten scheuren

De grond is nog warm en er is (herfst)regen op komst. Dat zijn de perfecte condities om vaste planten te splitsen en herplanten, want ze zullen dan snel herstellen. Alleen siergrassen splits je beter niet nu, maar pas in het voorjaar. Kijk hier voor tips.

narcis bollen planten

2. Bollen planten

Voor veel bolgewassen zijn september en oktober de beste plantmaanden, omdat de bodem nog wat warmer is. Ook geldt hoe eerder je bollen poot, hoe minder ze kunnen uitdrogen. Dat is zeker belangrijk bij sneeuwklokjes, maar ook bij narcissen. Een handige vuistregel voor het poten van bollen is om ze op een diepte van 2-2,5 keer hun eigen hoogte te planten. Over het algemeen kun je bollen planten tot en met december.  (Als het niet vriest).

potplanten september

3. Stop met bijvoeden potplanten

Je kunt nu stoppen met het bijvoeden van potplanten. Doe je dat niet, dan blijven de planten nieuw blad produceren. Dit jonge blad is dan nog niet afgehard wanneer de winter invalt en zal daardoor extra gevoelig zijn voor schimmelaantastingen. Laat de plant daarom vanaf nu afharden. Matig ook het watergeven, maar zorg er wel voor dat ze genoeg vocht krijgen om in goede conditie te blijven. Hoe gezonder ze de winter in gaan, hoe beter ze de koude maanden zullen overleven.

4. Hagen snoeien

Groenblijvende én bladverliezende hagen, zoals taxus, buxus, liguster, haagbeuk en beuk snoei je in september voor de laatste keer.

Lees meer  Tuinklusjes in juni

5. Blijf dahlia’s plukken

Dahlia’s bloeien tot aan de vorst en produceren ook nog steeds nieuwe knoppen. Stimuleer de bloei door continu te blijven plukken. Combineer ze in nazomerboeketten met mooie laatbloeiers, zoals Rudbeckia, asters en (uitgebloeide) siergrassen.

dahlia-shutter

6. Stel de maaibladen hoger af

Nu het gazon wat minder snel groeit, wordt het ook gevoeliger voor beschadigingen. Stel daarom de maaibladen van de grasmaaier iets hoger af. Eventuele kale plekken kunnen nu opnieuw ingezaaid worden.

7. Bestel planten met kale wortel

Planten als rozen, maar ook haagplanten en andere heesters zijn heel voordelig aan te schaffen als ze zonder grond geleverd kunnen worden. Dit wordt ‘op kale/blote wortel’ genoemd. Leveren zonder kluit kan alleen als de planten in rust zijn, dus vanaf het najaar tot het voorjaar. Je kunt ze nu bestellen.

8. Controleer hoge nazomerbloeiers op stevigheid

De ijle groei in combinatie met topzware bloemen kan planten makkelijk laten doorhangen. Steun ze indien nodig.

Bekijk meer tuintips voor september!