In de eigentijdse tuinen van de hand van tuinontwerper Erik van Gelder speelt verlichting een belangrijke rol. Daarom vroegen we hem om tips voor tuinverlichting.

“De laatste tijd is er meer aandacht voor verlichting in de tuin omdat duidelijk is dat dit echt meerwaarde geeft. Vroeger werd alleen functionele verlichting toegepast maar tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om met licht sfeer te maken. Daarnaast is het steeds makkelijker om verlichting aan te sluiten in verband met de led-verlichting op 12 Volt; led is heel veilig en duurzaam, bovendien gaan led-lampen heel lang mee. Tijdens het maken van het schetsontwerp denk ik al na over de verlichting want deze probeer ik goed te doceren. Mensen realiseren zich vaak niet dat ze de tuin de meeste tijd vanuit de woning ervaren. Met een sfeervolle verlichting blijven ’s avonds de gordijnen open om – ook in de winter – van de tuin te genieten.”

Enkele tips voor de tuinverlichting:

Benut de ruimte
Probeer met verlichting de hele ruimte te benutten zodat je ’s avonds de volledige diepte van de tuin kunt ervaren. Licht bijvoorbeeld met indirecte verlichting een bamboe van onderaf uit of licht met muurarmaturen potten uit die vlak vóór de muur staan.

Up- en downlighters
Zoek naar balans in de verlichting. Soms kunnen planten van onderaf worden uitgelicht, soms is het mooi om bakken met downlighter van bovenaf uit te lichten. Door zowel met uplighters als downlighters te werken ontstaat een spannende sfeer.

Bijzondere effecten
Een bijzonder effect ontstaat door verlichting aan te brengen in een vijver of waterbak. De beweging van het water geeft een heel mooi effect. Tuinfakkels en (gas)haarden zorgen ook voor extra sfeer. Die worden dan ook steeds meer toegepast.

Lees meer  In 9 stappen verlichtingsplan voor je tuin

Aparte groepen
Zorg dat de verlichting in groepen is geschakeld zodat er bijvoorbeeld aparte groepen zijn voor de verlichting op het hoofdterras, de verlichting voor het terras achter in de tuin, voor de overige sfeerverlichting en voor de functionele verlichting. Dit is heel praktisch want niet alle verlichting hoeft altijd aan. Zo kan het zijn dat het vanuit de woning mooi is om een grote boom met loungebank achterin de tuin uit te lichten. Maar gezeten op de loungevlonder hoeft die felle lamp niet aan.

Bediening
De verlichting bedienen met een draadloze afstandsbediening lijkt handig maar wellicht ben je dan vaak de afstandsbediening kwijt. Een bedieningskastje in huis – bijvoorbeeld naast de schuifpui – is in de praktijk vaak handiger.  Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken dan kun je nu zelfs via je smartphone alle verlichting in- en uitschakelen. Je hoeft dan dus niet eens thuis te zijn om de verlichting te bedienen.