Wil je een verticale tuin voor een klein budget? Ga zelf aan de slag!

Met een goedkoop druppelsysteem en wat materiaal uit de doe-het-zelfzaak kun je zelf vrij gemakkelijk een goed en eenvoudig systeem maken. Als het maar bestaat uit een groeimedium waar planten in kunnen wortelen en dat water vast kan houden.

Verticale tuin met jute en gaas
Je kunt een verticale tuin maken met aarde, maar dan moet je een manier bedenken om de aarde op zijn plek te houden. Wat dacht je van een stevig gaas waarachter je jute spant?

verticaal tuinieren

Vloeimatten
Bij de kant-en-klaarsystemen wordt vaak gebruikgemaakt van speciale vloeimatten die helpen het water beter te verdelen. Kokosmatten of vezelmatten van polyester vilt (in de bouw gebruikt als isolatiemateriaal of ondervloer) of steenwolmatten bijvoorbeeld. De laatste zijn niet afbreekbaar en gaan daardoor langer mee.

verticaal tuinieren

Druppelsysteem
Het is handig om een druppelsysteem in te bouwen. Je sluit dit aan op de buitenkraan en de rest gaat vanzelf! Gewoon watergeven met de tuinslang en een zachte broes kan natuurlijk ook.

verticaal tuinieren

Beschadiging?
Wanneer je een systeem voor een verticale tuin monteert op een muur of schutting, dek deze dan altijd eerst af met plastic platen (pvc) of dikke folie om de muur of schutting tegen vocht beschermen.

Let op het gewicht!
Zorg ervoor dat de constructie niet zwaarder wordt dan de ondergrond kan dragen. Houd er rekening mee dat het gewicht in ‘volgezogen’ toestand een stuk hoger is.

verticaal tuinieren

Ook leuk: een verticale tuin gemaakt van een pallet,  aarde en anti-worteldoek of een kruidentuin gemaakt van een oude lege flessen. Kijk voor meer leuke ideeën op Pinterest.

Lees meer  Gezellig balkon!