Na de bloei vormt de lampionplant opvallende zaadblazen in de vorm van vrolijke oranje lampionnetjes. Die zorgen voor extra kleur en zijn ook leuk voor droogboeketten. Maar deze plant wil nog wel eens extra terrein veroveren… Met wat simpele maatregelen hoeft dat geen probleem te zijn!

De officiële naam van de lampionplant met die leuke oranje lampionnetjes is Physalis alkekengi var. franchetii, een hele mondvol… De plant heeft de neiging om zich ondergronds flink uit te breiden, zodat hij een eindje verderop weer kan opduiken. Plant hem daarom bij voorkeur in een afzonderlijk hoekje of in een ingegraven emmer zonder bodem. Gebruik handschoenen als je tussen de planten werkt, want ze scheiden een soort olie af die bij sommige mensen een allergische reactie oproept.

lampionplant
Kleur in de herfst op normale tuingrond
Met dit soort maatregelen is de lampionplant prima te gebruiken! Zijn vrolijke oranje lampionnetjes zorgen in de herfst immers voor extra kleur. De plant groeit op iedere normale tuingrond en wordt ongeveer 80-100 cm hoog. De bloei is onopvallend, maar de lampionnetjes hebben juist heel veel sierwaarde. Als die oranje kleuren kun je de takken plukken en drogen voor boeketten.
Eigenlijk zijn lampionnetjes eigenlijk uitgegroeide kelkbladeren. Ze omhullen een bes, die de zaadjes bevat.

Zelf lampionplant zaaien
Bewaar de zaadjes die in de bes zitten, droog ze en zaai rond mei je eigen lampionplant!

 

Lees meer  Welke heesters snoei ik in het voorjaar?