We kennen allemaal wel een paar volkswijsheden die je van je vader, moeder, opa of oma meekreeg. Een pioen verplaatsen? Dan bloeit hij toch jaren niet? En koffiedrab bij je planten houdt slakken op een afstand… Toch? Is dit wel waar? Groenauteur Shera van den Wittenboer nam deze uitspraken onder de loep.

Planten mag je niet midden op een zonnige dag water geven, want dan kan het blad verbranden: niet waar

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat verbanding door druppels onmogelijk is.Wel is het zo dat water geven tijdens een hete middag om andere redenen niet wordt aangeraden. Er verdampt naar verhouding meer water (wat zonde is). ’s Avonds watergeven verhoogt de kans op meeldauw.  ’s Ochtends water geven heeft dus wel de voorkeur.

Sproei niet óp de planten, maar eronder: meestal waar

Planten nemen vrijwel uitsluitend water op via hun wortels. Dat betekent dat je inderdaad beter direct op de bodem kunt sproeien en niet op de plant. Toch gaat dit advies niet altijd op. Na langdurige droogte kunnen stof en stuifmeel zich in een laag verzamelen op de planten. De fotosynthese verloopt hierdoor trager. Een goede douche, om de planten schoon te spoelen, kan dan een positief effect hebben.

sproeien waar

Eierschalen zijn een goede bron van calcium voor tuin of composthoop: een klein beetje waar

Het klopt dat er veel calcium in eierschalen zit, maar het duurt erg lang voordat het materiaal uit zichzelf
composteert. Bij een archeologische opgraving in Amerika, daterend uit het midden van de 19e eeuw zijn eierschalen gevonden, die nog nauwelijks gecomposteerd waren. Hieruit kun je gerust concluderen dat de compostering niet bepaald snel verloopt. Wil je de calcium toch benutten op de composthoop? Maal de schalen dan eerst fijn met een vijzel en stamper, maar een echte calcium-boost is niet te verwachten. Eierschalen helpen overigens wel tegen slakken.

Lees meer  Tulpen verzorgen

Pioenen mag je niet verplanten, want dan duurt het jaren voor ze weer bloeien: onwaar

Dit goedbedoelde advies is vermoedelijk ontstaan doordat pioenen, als je ze in het voorjaar verplant, veel tijd nodig hebben om bij te komen. Maar dit duurt geen jaren. Het voorjaar is daarom wel niet echt zo’n goede keuze om pioenen te splitsen en/of te verplanten. Dit is de periode dat de dikke wortels worden gevormd. Wacht daarom tot de herfst.

pioenen waar

Een laag grind onderin potplanten helpt de drainage verbeteren: niet waar

Water blijkt helemaal niet gemakkelijk van een laag met een fijne structuur (aarde) naar een laag met een grove structuur (grind) te vloeien. In plaats van dat zo’n grindlaag de drainage verbetert, blijft het water juist ‘hangen’ in de aardelaag erboven. Niet doen dus. Wil je de drainage verbeteren, zorg er dan ten eerste voor dat het drainagegat aan de onderzijde van de pot niet verstopt zit. Daarnaast kun je eventueel een paar handjes grind mengen dóór de aarde. Dát werkt dan weer wel.

Koffiedrab houdt slakken op afstand: onwaar

Cafeïne is giftig voor slakken. Daarom wordt er geloofd dat koffiedrab slakken weghoudt van je planten. Voordat je stevig aan de koffie gaat, is het goed om eens te kijken wat er nu echt van klopt: Het is waar dat cafeïne giftig is voor slakken, maar de concentratie die in koffiedrab zit is niet hoog genoeg. Slakken kunnen dus helaas alsnog bij je planten komen. Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen en padden.

Lees meer  Tuinkalender april: alle tuinklussen op rij

koffiedik waar

Meng flinke hoeveelheden compost in het plantgat om planten goed te laten aanslaan: een beetje waar, met mitsen en maren

Compost is goed voor de aanvoer van voedingsstoffen voor en het water-vasthoudend vermogen van de bodem. Toch kan te veel compost/hummus juist averechts werken. De losse structuur van de aarde in het plantgat stimuleert de plant namelijk om vooral dáár wortels te produceren en niet te spreiden door de rest van de bodem. Daarnaast raakt de waterhuishouding verstoord, wanneer vlak naast elkaar grondsoorten met een verschillende structuur voorkomen. Dat is precies wat je niet wilt. Kortom: compost blijft essentieel voor je bodem, maar geef het nooit té geconcentreerd. Verbeter liever de hele bodem door deze jaarlijks te bedekken met een laagje compost of bladaarde (mulchen). Inwerken in de bodem is niet nodig, dat doet het bodemleven voor je.