Wist je dat koffiedik goed is voor de tuin? Koffiedrab bevat waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper.

Koffiedik voor je tuinplanten

Gooi gebruikte filterzakjes niet in de vuilnisemmer maar strooi de inhoud uit in de tuin, bijvoorbeeld over het gazon of bij hortensia’s. Je kunt koffiefilters met inhoud natuurlijk ook op de composthoop gooien. Wormen zijn er dol op en zullen de koffie snel door de aarde of door de composthoop mengen.

Koffiedik bewaren

Bewaar koffiedrab niet te lang. Vooral als je het in een afgesloten bak bewaart, kan het gaan schimmelen door het vocht. Dus hergebruik het  bij voorkeur direct of bewaar het een paar dagen. koffiedik voor hortensia

Welke planten houden van koffiedik?

Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia’s houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!

Mengen met potgrond

Geef je planten een goede start door een koffiefilter met koffiedik te mengen met potgrond, stort dit in het plantgat en plant de plant naar keuze.

Katten in de tuin

Het werkt verder goed tegen katten in de tuin.  Katten hebben een hekel aan de geur en schijnen de prut tussen hun teentjes zo vervelend te vinden dat ze een ander plekje zoeken om hun behoefte te doen.  Het werkt wel alleen als je dagelijks op die plek koffiedik strooit. slakken en koffiedik

Lees meer  Planten toppen voor een rijke bloei

Koffiedrab tegen slakken

Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen. Meer tips tegen slakken in de tuin.koffiedik in tuin strooien

In huis

Koffiedik is niet alleen handig voor in de tuin, ook in huis is het een handig middel. Het werkt bijvoorbeeld goed als schuurmiddel voor je aangekoekte pannen. 1 of 2 el koffiedrab en een schuursponsje is al genoeg. Ook een mengsel van azijn (1 el), warm water (1 el) en koffiedrab (1 el) zouden  krassen op je meubels verwijderen. Breng het aan met een wattenschijfje en boen het na met een pluisvrije doek.
Wat ook helpt tegen slakken? Kippen!