Alleen al om zijn blad zou je een druif willen planten, want het is prachtig van vorm. De druiven zijn een heerlijk extraatje, die ook in ons land rijp worden als de zomer meewerkt. Een druif is wel een onstuimige groeier. Daarom snoeien we deze zowel in de winter als in de zomer. 

Druiven snoeien winter: de hoofdsnoei

De hoofdsnoei van de druivenstruik valt in de winter (november – december). Het is belangrijk om te snoeien voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de druif doodbloeden (hetzelfde geldt voor kiwi’s). Kies hiervoor wel een vorstvrije periode uit. De eerste jaren snoei je vooral om een mooi gestel te kunnen vormen. Behoud daarom een paar mooie, lange takken met veel zijtakken en zet deze vast tegen bijvoorbeeld de pergola. De takken die je niet vastzet, snoei je weg. Knip daarna de zijtakjes op de hoofdranken tot 10 cm weg. De jaren daarna knip je alle uitlopers die druiven hebben gedragen tot op 3 cm terug. Deze teruggeknipte takjes lopen in het voorjaar weer uit en vormen nieuwe scheuten die vrucht zullen dragen. Een druif kan behoorlijk oud worden en in de loop der jaren is het daarom zinvol om af en toe een nieuwe, jonge tak aan te binden en als gesteltak te leiden. Je kunt dan vervolgens een oude tak helemaal weghalen.

Zomersnoei: uitdunnen voor mooie druiven

Eind mei-begin juni  is het opnieuw tijd om druiven te snoeien. Zorg dat je één à twee trossen per scheut overhoudt, zodat je vruchten van goede kwaliteit krijgt. Voor de wijnproductie worden druiven vaak langs horizontale draden geteeld, waarbij alle scheuten boven de hoogste draad ’s zomers worden ingekort. Ook bij een druif langs de gevel of over een pergola mag je de lange eenjarige scheuten in de zomer flink inkorten. De zijscheuten die het hele groeiseizoen aangroeien, haal je het beste stelselmatig weg. Kort ze in tot op één  blad. Dit uitdunnen heeft een aantal voordelen:

  • De druif steekt zijn energie niet in extra groei, maar juist in de trossen
  • De struik droogt sneller na een regenbui, wat hem minder gevoelig voor schimmelvorming maakt
  • De druiven krijgen zo meer licht waardoor ze beter op smaak komen
Lees meer  Hibiscus snoeien: de beste tips

Eind zomer kun je nog wat extra blad wegknippen om de trossen meer zon te geven. Zo vormen de druiven meer suikers en zullen ze zoeter worden.

Tip: Tijdens de zomer kun je ook druiven krenten: slechte en kleine druiven haal je weg, zodat de overige vruchten zich goed kunnen ontwikkelen.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om de allerbeste druiven te krijgen? Lees dan Druiven in eigen tuin.
Onze selectie snoeischaren h1 { font-size: 25px; } Onze selectie snoeischaren: var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542375599", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000027739287","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20ExpertCut%20-%20Snoeischaar%20-%2022%20diamete...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542310004", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011669913","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fiskars%20Snoeischaar%20Pro%20P90%20-%2023%20cm","linkSubId":""};

Recept

Natuurlijk kun je de druiven lekker als fruitsnack oppeuzelen, maar het is ook leuk om je druivenoogst in een gerecht te verwerken. Probeer het recept voor de druiventaart eens uit: simpel maar o zó lekker!