Druiven snoeien we in de winter. Althans, dat is de tijd voor de hoofdsnoei, want ook in de zomer knip je de plant bij om betere vruchten te krijgen.

Druiven snoeien winter: de hoofdsnoei

De hoofdsnoei van de druivenstruik valt in de winter. Het is belangrijk om te snoeien voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de druif doodbloeden (hetzelfde geldt voor kiwi’s). Kies hiervoor wel een vorstvrije periode uit. Knip alle uitlopers die druiven hebben gedragen tot op 3 cm terug. Deze teruggeknipte takjes lopen in het voorjaar weer uit en vormen nieuwe scheuten die vrucht zullen dragen.

Druiven snoeien om struik te leiden

Heb je een nieuwe druivenstruik die je wilt leiden, kies in de winter dan de twee sterkste en dikste uitlopers uit en snoei die tot 30 à 40 cm van de grond af op ongeveer drie ogen.

Zomersnoei: uitdunnen voor mooie druiven

Eind mei-begin juni  is het opnieuw tijd om druiven te snoeien. Zorg dat je één à twee trossen per scheut overhoudt, zodat je vruchten van goede kwaliteit krijgt. En de zijscheuten die het hele groeiseizoen aangroeien, haal je het beste stelselmatig weg. Dit uitdunnen heeft een aantal voordelen:

  • De druif steekt zijn energie niet in extra groei, maar juist in de trossen
  • De struik droogt sneller na een regenbui, wat hem minder gevoelig voor schimmelvorming maakt
  • De druiven krijgen zo meer licht waardoor ze beter op smaak komen

Tip! Druiven Krenten

Tijdens de zomer kun je ook druiven krenten: slechte en kleine druiven haal je weg, zodat de overige vruchten zich goed kunnen ontwikkelen. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om de allerbeste druiven te krijgen? Lees dan in het artikel Druiven in de tuin wat voor de struik de beste standplaats is en hoe je hem tegen onkruid wapent.

Lees meer  Wilgen knotten

Aan de slag met de oogst

Meestal oogst je druiven tussen  augustus en oktober maar dat is wel afhankelijk van de soort die je hebt aangeplant: een vroeg of juist een laat ras.

Natuurlijk kun je de druiven lekker als fruitsnack oppeuzelen, maar het is ook leuk om je druivenoogst in een gerecht te verwerken. Probeer het recept voor de druiventaart eens uit: simpel maar o zó lekker!