Het klinkt een beetje vies, maar compost maken met hulp van wormen is heel goed voor je planten. En bovendien goedkoop en ecologisch verantwoord! Alys Fowler legt in het Basisboek Tuinieren uit hoe je zelf een wormenbak maakt.

Wat heb je nodig?

2 planken (30×90 cm) voor de voor- en achterkant
2 planken (30×60 cm) voor de zijkanten
1 plank (60×90 cm) voor de onderkant
32 x 35 mm schroeven

Geschikte wormen

De rode compostworm en de tijgerworm zijn het meest geschikt voor het maken wormencompost. Je kunt ze kopen via internet of van andere mensen die wormencompost maken.

Een wormenbak maken

Boor eerst drie gaatjes 10 mm vanaf de zijkant van de voor- en achterkant; het bovenste circa 2,5 cm vanaf de bovenkant.
Boor vervolgens zes gaatjes 10 mm vanaf de kant langs de lange kant van de onderkant, vier langs de korte kant. Gebruik de voorgeboorde gaatjes als leidraad en schroef de voor- en achterkant aan de zijkanten.
Schroef de bodem aan de vier delen vast.
Boor nu een rij van zes grote luchtgaten aan de voorkant, dichtbij de onderrand, ieder van 25 mm doorsnee. Maak ook zes gaten aan de achterkant dichtbij de bovenkant van de kist.

wormenbak-deksel-maken

Scherm maken

Nu moet je een ‘hor’ over de gaten spijkeren of nieten. Die moet uit niet-biologisch afbreekbaar materiaal bestaan en je moet creatief zijn. Je kunt elk soort fijn gaas gebruiken. Bijvoorbeeld een goed schoongemaakt oud haardscherm uit een afvalcontainer. Het voorkomt dat er rommel of wormen uit de bak vallen.

Deksel maken

Het deksel kun je maken van een stuk triplex of stukken plank die je aan elkaar bevestigt.
Om een deksel te maken voor een kist van 30x60x90 cm heb je een houten plank nodig van 20 cm breed en 4 m lang.
Zaag het hout in drie stukken van 90 cm lang en 2 stukken van 60 cm lang.
Leg de 3 stukken van 90 cm horizontaal naast elkaar en leg de twee stukken van 60 cm er verticaal overheen.
Spijker of schroef de stukken van 60 cm op de stukken van 90 cm en je hebt een deksel. Bevestig het deksel met twee scharnieren aan de bak; die van 50 mm zijn het best.
Het moeten kastscharnieren zijn want dan past het deksel het mooist.
Zet de bak net iets boven de grond, bijvoorbeeld op een paar bakstenen. Dit voorkomt dat hij gaat rotten. Wil je de bak verven? Gebruik geen beits of conserveermiddel, wormen zijn gevoelig voor chemicaliën.  Wormen verteren afval bij 15-25 graden, ze kunnen nog werken bij 10 graden, maar komt het onder het vriespunt dan neem je erg veel risico.

Lees meer  Je eigen kamerplanten zaaien

wormenbed-maken

Wormenbed maken

In het wormenbedje bevindt zich vocht en het vormt de werkomgeving voor de wormen. Daar leg je het afval op en uiteindelijk wordt het voedsel voor de wormen. Je maakt het bedje het best van een mengsel van verschillende ingrediënten inclusief krantenpapier, kokosvezel, aarde, dierenuitwerpselen, bladaarde, houtsnippers of versnipperde documenten. Het natgemaakte wormenbedje moet ongeveer driekwart van de bak beslaan. De gemakkelijkste basis is krantenpapier in repen van circa 3 cm gescheurd. Gebruik gewoon krantenpapier, want in gekleurde inkt zitten allerlei chemicaliën. Voeg aan het basismateriaal een paar schepjes tuinaarde toe voor de zandkorrels. Roer alles goed door elkaar, ét voilà: je wormenbak staat!

Lees hier meer over wormencompost