Natuurlijk wil je volgend jaar opnieuw genieten van al die eenjarigen die dit seizoen zo uitbundig hebben gebloeid. Als je nu zaden verzamelt van je mooiste planten, kun je die volgend jaar opnieuw uitzaaien. Wel kan het resultaat soms verrassend anders uitpakken!

Van veel eenjarige soorten kun je zaden verzamelen. Bij gekweekte cultivars kunnen de nakomelingen wel andere kleuren hebben dan de ouderplanten en uit dubbelbloemigen zullen vaak enkelbloemigen ontstaan, maar die kunnen nog steeds erg leuk zijn! Zaden verzamelen van speciale F1-hybriden heeft weinig zin, die leveren duidelijk minder fraai nageslacht op.
Maar botanische soorten kun je probleemloos opnieuw zaaien. Ook uit zaad van niet al te ver doorgekweekte soorten als goudsbloemen, papavertjes en juffertje in ’t groen komt vaak allerlei leuks tevoorschijn, net als bij cosmos en kattensnor. Gewoon proberen dus!

Wacht met het plukken van de zaaddozen tot die droog en bruin zijn. Oogst ze op een droge zonnige middag, nadat de ochtenddauw verdampt is. Stop de zaden in een papieren zakje met naam en datum, en laat ze op een luchtige donkere plek nog een paar weken nadrogen.

Lees meer  Beperk tuinklusjes met de juiste plantenkeuze