Als we een koude winter met veel vorst en sneeuw krijgen, kunnen sommige planten wel wat extra hulp gebruiken. Soms is goed inpakken voldoende: als je tuin een beetje beschut ligt, kun je de witbloeiende aronskelk Zantedeschia bijvoorbeeld gewoon buiten overwinteren onder een dikke laag luchtig blad.

Zantedeschia aethiopica oogt met zijn witte aronskelken nogal exotisch, maar de cultivar ’Crowborough’ is behoorlijk winterhard. Die kan hier heel goed onder een luchtig deklaagje van blad overwinteren.
Pak de plant rond half november luchtig in: plaats er een koker van gaas omheen en vul die op met een dikke laag stro of droog blad, van minstens 20 cm. Dat vormt dan een behaaglijk isolatielaagje voor de ondergrondse knol, die je zo kunt overhouden. Meestal loopt de plant dan in het voorjaar weer probleemloos opnieuw uit.

Tip: Callalelies met gekleurde bloemen kun je niet buiten overwinteren. Die zijn veel gevoeliger voor kou, zodat je die als zomerbol moet behandelen: oprooien en bewaren in potgrond of cocopeat.

Lees meer  Snoeibeurt voor Viburnum x bodnantense 'Dawn'