In de tuin draait het niet alleen om bloemen en planten. Ook andere elementen hebben een grote invloed op de uitstraling van je buitenruimte. Denk maar eens aan de buitendeuren. Een tuindeur of schuurdeur in een tof kleurtje kan de hele omgeving opfleuren. Overweeg je om de deur zelf te schilderen? Lees dan eerst de onderstaande tips en aandachtspunten door. Dit helpt om een mooi eindresultaat te behalen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi resultaat. Begin met het grondig reinigen van de deur om stof, vuil en vet te verwijderen. Schuur het oppervlak vervolgens een beetje op. Dit maakt het niet alleen egaler, maar zorgt ook voor een betere hechting van de verf. Vergeet niet om de deur weer droog en stofvrij te maken voordat je begint met schilderen. Daarnaast is het verstandig om de randen af te plakken met schilderstape. Deze tape moet je verwijderen als de verf nog een beetje nat is.

Kies de juiste verf en materialen

Voor een buitendeur die wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, is het belangrijk om een hoogwaardige buitenverf te gebruiken die bestand is tegen vocht en uv-straling. Maak het jezelf makkelijker door te kiezen voor een EPS verf. Dit eenpotsysteem is namelijk een voorlak en een aflak ineen. De Sikkens Rubbol EPS is een hele populaire keuze. De buitenverf dekt goed en helpt om het materiaal te verduurzamen. Je behaalt het beste resultaat wanneer je daarnaast kwalitatieve kwasten en rollers gebruikt.

Breng dunne laagjes aan

In plaats van één dikke laag verf aan te brengen, is het beter om met meerdere dunne laagjes te werken. Hierdoor krijg je een gelijkmatige dekking en een duurzaam eindresultaat. Tussen de verflagen door kun je het oppervlak lichtjes opschuren om eventuele oneffenheden te verwijderen. Doe dit pas als de verf helemaal is uitgehard.

Lees meer  Vergroen je mee?

Werk van boven naar beneden

Bij het schilderen van een deur is het handig om van boven naar beneden te werken. Door geleidelijk naar beneden te schilderen, voorkom je druipers. Vergeet niet om alle hoekjes mee te nemen en de randen netjes af te werken met een kleinere kwast. Probeer de verf gelijkmatig aan te brengen en nat in nat te werken voor een egaal geheel.

Laat de verf lang genoeg drogen

Het is belangrijk om de verf goed te laten drogen en uitharden voordat je een nieuwe laag aanbrengt of voordat je de deur weer gebruikt. Volg de instructies op de verpakking en kijk naar de aanbevolen droogtijd. De verf kan bijvoorbeeld na 2 uur al droog lijken, maar pas na 18 uur overschilderbaar zijn.