De nachten worden kouder, dus het is tijd om de zomerbollen uit de grond te halen. De canna’s en Eucomis (ananasplant) bijvoorbeeld moeten op tijd naar binnen. Geef ze een plek waar het zo’n tien tot twaalf graden Celsius is.

Eucomis kun je in de pot op laten drogen. Van canna’s moet je eerst de stengels tot op zo’n tien centimeter afknippen. Bewaar de wortelstokken in een grote pot met potgrond en laat ze vooral niet uitdrogen. Te nat is ook niet goed, want dan kunnen ze gaan schimmelen.

Begonia en Gladiolen
Je begoniaknollen laat je eerst goed drogen. Daarna kun je ze bewaren in een cocopeat bij een temperatuur tussen de vijf en tien graden. Gladiolen krijgen dezelfde behandeling. Je moet wel eerst het blad tot tien centimeter afknippen en na het drogen de bladresten en de oude knol van vorig jaar verwijderen.

Dahlia’s
Grote knollen zullen weer bloeien. De kraaltjes moet je nog doorkweken. Dahlia’s laat je zo lang mogelijk buiten. Die vormen bij lage temperaturen juist goede knollen. Graaf ze uit als het blad zwart is van de eerste nachtvorst. Crocosmia’s kun je in de grond laten als die in de winter niet te nat is. Een paar graden vorst is geen probleem.

Lees meer  Kruiden oppotten