Genieten van een verfrissende duik in je eigen zwembad in de tuin, wie wil dat nu niet? Maar naast alle ontspanning die een zwembad biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het zwembad of aan een kind dat in het zwembad valt. Daarom is het belangrijk om je zwembad goed te verzekeren. Welke verzekeringen zijn nodig en waar moet je op letten? Dat leggen wij voor je uit.

Opstalverzekering: dekking voor vaste constructies

In principe valt het zwembad onder de opstalverzekering, een onderdeel van de woningverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de vaste constructies van je woning, zoals de muren en het dak. Maar niet elke opstalverzekering biedt een goede dekking voor het zwembad in de tuin. Het is onder andere afhankelijk van wat de verzekeraar onder woning en bijgebouwen begrijpt. Daarom is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en om eventueel contact op te nemen met de verzekeraar. Houd er ook rekening mee dat de opstalverzekering enkel de schade aan de vaste constructies dekt. Bijvoorbeeld een opzetzwembad wordt niet gedekt door de opstalverzekering. Dit kan wel worden gedekt door de inboedelverzekering, waarbij afwijkende voorwaarden kunnen gelden.

Inboedelverzekering: dekking voor spullen rondom het zwembad

Naast de opstalverzekering kan ook de inboedelverzekering een rol spelen bij het verzekeren van je zwembad. De inboedelverzekering dekt namelijk losse spullen in je woning en over het algemeen ook in de tuin, zoals de tuinmeubels en een opzetzwembad. De dekking verschilt echter per verzekeraar. Het verzekerde bedrag, de voorwaarden en de dekkingsgronden kunnen al eens flink verschillen. Het is belangrijk dat dit goed is afgestemd op je werkelijke behoeften. Neem daarom contact op met je verzekeraar om te achterhalen welke spullen in de tuin al dan niet gedekt zijn en in welke situaties je gedekt bent. Eventueel zal de verzekeraar de verzekering aanpassen zodat het beter aansluit bij jouw behoeften. Houd er rekening mee dat dit ook gevolgen kan hebben voor de premie die je moet betalen.

Lees meer  Steeds de juiste combinaties borderbeplanting gebaseerd op de tuinsituatie en

Aansprakelijkheidsverzekering: dekking voor schade aan derden

Ook de aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk bij het verzekeren van je zwembad. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet de schade aan het zwembad zelf, maar wel de schade waarvoor je aansprakelijk bent. Als er tijdens een feestje bijvoorbeeld een kind in het zwembad zou vallen en verdrinkt, kan je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende maatregelen hebt getroffen om dit te voorkomen. Laten we hopen dat je het nooit nodig hebt, maar in dergelijke gevallen kan je eigenlijk niet zonder een goede aansprakelijkheidsverzekering.

Rechtsbijstandverzekering: verzekering voor juridische conflicten

Tot slot is het aan te raden om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt juridische kosten die je moet maken. Je kan hiervoor terecht bij een juridische specialist waarmee de verzekeraar samenwerkt of je neemt zelf een advocaat in de arm. Juridische conflicten ontstaan sneller dan je denkt, bijvoorbeeld met buren die niet zitten te wachten op zomerse zwembadfeestjes of met de onderhoudsfirma die de verplichtingen niet nakomt. Meestal werken rechtsbijstandverzekeringen aan de hand van dekkingspakketten die aan de verzekering kunnen worden toegevoegd. Het is dus opnieuw erg belangrijk om dit goed af te stemmen op jouw behoeften.