Een kleine boom past in elke tuin en is de sfeermaker van de seizoenen. Heb jij een kleine tuin maar wil je toch graag een blikvanger van een boom? Kies dan voor één van deze elf kleine bomen of meerstammige bomen!
Wat verstaan we onder kleine bomen?
De meningen zijn hierover verdeeld. Want hoewel de Japanse notenboom (Ginkgo Biloba) bijvoorbeeld wel 15 meter hoog kan worden, groeit hij niet zo snel: na tien jaar is hij pas 4 meter hoog. Bovendien zorgt de open structuur en piramidale vorm ervoor dat hij niemand in de weg staat. Toch wordt over het algemeen gezegd dat een boom met een hoogte tussen de 3 en 6 meter, tot de kleine bomen behoort.
Kleine bomen voor de voortuin
Een kleine boom kan een geweldige toevoeging zijn aan je voortuin, zelfs bij beperkte ruimte. Kies voor bomen die niet te hoog worden en die door hun vorm en kleur bijdragen aan de uitstraling van je tuin. Denk aan soorten zoals de Japanse esdoorn of de krentenboompje. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook makkelijk te onderhouden door regelmatige snoei.
Meerstammige kleine bomen
Toch zijn ook bomen die hoger worden dan zes meter soms gemakkelijk in model te houden door jaarlijkse snoei. Bovendien worden sommige bomen op laagstam of als leiboom opgekweekt, waardoor een fruitboom opeens wél in een kleine tuin past. Ook meerstammige bomen of heesters zijn heel geschikt voor de kleine tuin. Ze hebben een open groeiwijze en je kunt ze gemakkelijk compact houden. Met hun natuurlijke uitstraling passen ze in elke tuin.
1. Fluweelboom Rhus typhina ‘Tiger Eyes’
Het diep ingesneden blad van de (vaak meerstammige) fluweelboom heeft volop sierwaarde, des te meer als de herfst de bladeren verkleurt naar vlammend oranje-geel . Rhus typhina ‘Tiger Eyes’ is een bijzondere variëteit: de kleur van de bladeren is gifgroen-geel, een kleur die tussen het groen alle aandacht naar zich toe trekt. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.
2. Krentenboompje Amelanchier laevis ‘Ballerina’
Het krentenboompje is één van de meest waardevolle kleine bomen die er maar is. Eigenlijk is het een meerstammige boom of heester, maar hij wordt ook wel als klein boompje op stam opgekweekt. De overdadige witte bloei in het voorjaar is overdonderend, maar ook de oranje herfstkleur en het fraaie donkere takkengeraamte in de winter zijn de moeite waard. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.
3. Perzische slaapboom Albizia julibrissin
Wil je een echte unieke kleine boom in je tuin, dan moet je de Perzische slaapboom hebben! Deze exotische boom heeft een overweldigende bloei die de blikken van menig voorbijganger naar zich toe trekt. Maar ook buiten juli en augustus om, als de pluizige roze-witte bloemen niet in de boom zitten, is deze exotische schone de moeite waard dankzij de mooie parasolachtige vorm en de dubbel geveerde bladeren. Verdraagt tot -15 °C. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.
4. Chinese Vernisboom Koelreuteria paniculata
De Chinese vernisboom of gele zeepboom reken wij onder de kleine bomen of meerstammige bomen (of heesters), hij behoort tot de zeepboomfamilie. Het geveerde blad, de uitbundige trossen met gele bloemen in de zomer, de blaasachtige vruchten met het feloranje herfstblad: deze boom is nooit saai. Hoogte na 10 jaar: 5 meter.
5. Duivelswandelstok Aralia elata ‘Variegata’
Aralia’s hebben soms de neiging om wat wortelopschot te maken, vooral na snoei. De uitlopers zijn echter gemakkelijk af te steken. Verder is het een probleemloze, kleine boom met fraaie herfstverkleuringen. De cultivar ’Variegata’ is bontbladig. De gedoornde takken zorgen voor een interessant winterbeeld. Hoogte na 10 jaar: 3 meter.
6. Papiermoerbei Broussonetia papyrifera
De papiermoerbei blijft in ons klimaat een bescheiden boompje van 6-8 m. Alleen al het fraaie blad is voldoende om als een blok voor deze kleine bomen te vallen. De viltige jonge twijgen, oranjerode vruchten en kogelronde witte bloemen zijn een extra bonus. Een beschutte plek is wel gewenst. Hoogte na 10 jaar: 6 meter.
7. Judasboom Cercis siliquastrum
De judasboom bloeit in het voorjaar met felroze bloemen op het kale hout. De bloemen worden gevolgd door decoratieve zaadpeulen. Het hartvormige blad ziet er de hele zomer goed uit en krijgt in de herfst een warmgele kleur. De cultivar ’Alba’ bloeit wit. Hoogte na 10 jaar: 4 meter
8. Katsuraboom Cercidiphyllum japonicum
De katsuraboom is een wonderlijke verschijning onder de kleine bomen. Aan de sierlijke twijgen komen rode knopjes, waaruit roze bladeren tevoorschijn komen, die later groen kleuren. Tot ver in de zomer blijven de roze bladeren komen. De eveneens roze bloemen worden gevolgd door groene zaadpeultjes. In de herfst verkleuren de bladeren via geel naar rood. Hoogte na 10 jaar: 6 meter.
9. Slangenbast-esdoorn Acer davidii
De fraaie bast maakt van deze esdoorn ook ’s winters een blikvanger. Het glanzende blad kleurt in het najaar oranjegeel, hij bloeit geel in het voorjaar. Een meerstammig exemplaar groeit iets breder uit dan een enkelstammige boom, maar wordt minder hoog. Hoogte na 10 jaar: 5 meter.
10. Japanse esdoorn Acer shirasawanum ‘Aureum’
Japanse esdoorns zijn traag groeiende kleine bomen en dat maakt ze zeer geschikt voor de kleine tuin. Het goudgroene blad maakt van deze esdoorn een goede kandidaat voor het ‘oplichten’ van een donker hoekje. Verkleurt in de herfst van roze naar oranje. Hoogte na 10 jaar: 1,50 meter.
11. Perzisch ijzerhout (Parrotia persica)
We sluiten de kleine bomen met deze meerstammige boom (of heester). Perzisch ijzerhout is een echte karakterboom die mooi grillig vertakt vanaf de grond met een lichtgrijze, afbladderende stam. Onder de indruk? Wacht maar tot de herfstkleuren erin sluipen! De roze-, oranje-, geel- en roodtinten wisselen elkaar op unieke wijze af: een juweeltje. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.
Kleine boom gekozen? Meer tips voor de kleine tuin!
Naast kleine bomen is er nog zoveel meer mogelijk om te kunnen genieten van tuinen met een kleinere oppervlakte. Benieuwd hoe jij je kleine tuin optimaal kunt gebruiken? Of heb je gewoon behoefte aan wat inspiratie voor kleurgebruik en optische effecten voor de kleine tuin? Bekijk dan onze tips voor kleine tuinen.
En een cornus? Ik ben heel erg fan van de variëteit ‘Eddy’s white wonder’, dat een zeer sterke kruising blikt te zijn. Hoe groot wordt deze eigenlijk?
Cornus ‘Eddie’s White Wonder’ is een krachtige groeier en kan uiteindelijk 8-10 m hoog worden.
De parrotia persica wordt inderdaad niet zo gek hoog, maar je moet wel de ruimte hebben, want hij wordt minstens net zo breed. En schitterende boom, dat dan weer wel.
Ik weet dat er een boom/struik bestaat die Gelderse roos heet of zoiets. Is dat misschien een kleine boom EN een streekboom? En dan vraag twee: HOE kom ik er aan?
Je kunt ze vrij eenvoudig aankopen bij een tuinaannermer, of eens informeren bij een boomkwekerij.
Gelderse roos ofwel Viburnum opulus is inderdaad een struik die van nature in ons land voorkomt. Deze inheemse struik heeft een brede, opgaande groeivorm en wordt zo’n 4 m hoog. Hij bloeit met roomwitte, schermvormige bloemen met in het midden steriele bloempjes en langs de rand mooie fertiele bloemen. De bloemen van een Gelderse roos lijken dus helemaal niet op die van een roos!
Voor een terrasbalkon van ca 20m2 met een maximale belasting per m2 van tussen de 250 en 700kg ben ik op zoek naar enkele compacte vorstharde, bladhoudende struiken en 1 meerstammige boom die maximaal 3,5 m hoog wordt en niet te zwaar. Tips zijn wekom!
Je kunt kiezen voor appels of sierappels geënt op een zwakgroeiende onderstam als M9 of M13. Verwacht geen enorme opbrengst op een dakterras, maar het is toch leuk een kilo of twee appels te kunnen plukken per jaar. Sierappels zijn niet alleen erg decoratief, maar fungeren ook als bestuiver voor de andere appels, en zorgen dus voor een hogere opbrengst.
De fluweelboom is inderdaad ook erg mooi, maar als je die zet, bereid je dan voor op de vele uitschieters die je weg moet halen.
Ik weet niet wat u onder een kleine boom verstaat maar een van 4 meter is voor echt niet klein. Wat mij op valt is dat op platforms gesproken wordt over een kleine boom en dan zie je dat ze het dan hebben over bomen van 4 meter en hoger. Ik las ooit eens dat er een boek moet zijn dat bomen bespreekt die je kan snoeien tot de hoogte die je wilt. Niet alle bomen blijken hiervoor geschikt te zijn Ik ben helaas de titel van het boek kwijt.
In mijn geval ben ik op zoek naar een vogelvriendelijke boom die ik kan klein houden van 2 tot maximaal 2,5 meter hoog en dan ook nog het liefst wintergroen.
Is een lijsterbes wellicht iets voor je?
hoe groot wordt een lijsterbes ? (volgens mij best groot)
Hallo Rob, wij hadden in onze vorige tuin een betula pendula Youngii staan en daar kon ik met mijn 1,68 m net onder staan. Denk dat ik die ook in onze nieuwe tuin zal aan planten. Je kan daar nl nog van alles onder zetten.
lonicera periclymenum een liaanplant weliswaar en ook niet zo boeiend voor vogels ; daarentegen waardplant voor drie vlinders en voor vele insecten voedsel nectar en pollen . Bloeit van Juni tot Oktober met voor de wilde vorm wit-gele bloemen . Deze tot 3 meter hoge rankende plant verkiest een zuurdere en eerder arme grond in de halfschaduw .
Met een Berberis (‘zuur’- of ‘azijn’bes) geeft ge een veilige want stekelige nestplaats met bijen- en andere insectenlokkende sierlijke kleine bloemen . Veel verscheidene soorten die hoogstens minder dan 1 of hoger dan 3 meter worden .
Graag gedaan .
Zeer inspirerend, dit log over kleine bomen in de tuin. We zijn net verhuisd en de tuin ligt er nu nog kaal bij, wachtend op onze input. In ons vorige huis hadden we ooit een kastanje gepland. Die deed het heel goed. Wel heb je voor je het weet schaduw in de hele tuin, zo snel als deze groeide.
Dankjewel, maar ik zie dat er meestal exoten worden aangeraden in dit lijstje !….probeer te kiezen voor streekeigen boompjes of struiken die belangrijke vruchten dragen voor onze tuinvogels en voor bestuivers zoals de vlinders en bijen. Bijen zijn nooit agressief en zijn verder heel belangrijk voor de biodiversiteit in onze tuinen. Dit is vooral in Vlaanderen zo, omdat we zo dicht behuisd zijn en onze tuinen meestal zeer soortenarm zijn en dan nog vaak bespoten worden met gif.. Gelukkig komt er stillaan verandering in deze mentaliteit.
Een meidoorn is misschien ook een goede optie
Beste,
ik zoek een boom voor in een kleine tuin.
Welke streekeigen boompje raad je dan aan?
Ik woon aan de rand van Kortrijk waar er niet zoveel groen is.
We proberen daar wat verandering in te brengen.
Als iedereen zijn steentje bijdraagd is dit al een
grote stap vooruit.
Dank u voor de info
Waarschijnlijk heb je al iets gevonden, maar als je streekeigen en ‘klein’ zoekt, het blijft natuurlijk een boom, zou je lijsterbes (Sorbus aucuparia) of veldesdoorn (Acer campestre) eens kunnen overwegen.
Bedankt voor het delen van deze bomeninspiratie! Ik zou mijn tuin ook graag wat groener willen maken door middel van struiken en wat kleine bomen. Veel mensen raden aan om voor leibomen te gaan, omdat deze niet te veel plaats in beslag nemen. Toch vind ik de gegeven opties hier ook erg fraai! https://www.plantencentrumvandenbeuken.nl/leibomen-limburg
Leibomen eisen erg veel verzorging. Iedere winter snoeien levert veel lange scheuten in het voorjaar met als gevolg een dichte groene muur. Je kunt bv beter met de buren kiezen voor 1 kleinblijvende boom. Hoef je alleen onderhoudssnoei aan te doen en in het begin opkronen. Scheelt veel werk en is veel mooier.
De duivelswandelstok is heel mooi, maar ik zou het iedereen sterk afraden! Zeker in een kleine tuin, of je moet buitenaf wonen, dan kan het geen kwaad! De buurman naast ons heeft er zo’n boom in de tuin staan en die komt ook bij ons nog boven de grond en ook nog 2 huizen verder op! De stoeptegels werkt deze boom met zijn wortels omhoog! De duivelswandelstok is tijdens de bloei heel erg geliefd bij bijen en de vogels zijn dol op de bessen! Dat wel weer!!
dank je wel voor de reactie.