Een kleine boom past in elke tuin en is de sfeermaker van de seizoenen. Heb jij een kleine tuin maar wil je toch graag een blikvanger van een boom? Kies dan voor één van deze elf kleine bomen of meerstammige bomen! 

Wat verstaan we onder kleine bomen?

De meningen zijn hierover verdeeld. Want hoewel de Japanse notenboom (Ginkgo Biloba) bijvoorbeeld wel 15 meter hoog kan worden, groeit hij niet zo snel: na tien jaar is hij pas 4 meter hoog. Bovendien zorgt de open structuur en piramidale vorm ervoor dat hij niemand in de weg staat. Toch wordt over het algemeen gezegd dat een boom met een hoogte tussen de 3 en 6 meter, tot de kleine bomen behoort.

Meerstammige bomen

Toch zijn ook bomen die hoger worden dan zes meter soms gemakkelijk in model te houden door jaarlijkse snoei. Bovendien worden sommige bomen op laagstam of als leiboom opgekweekt, waardoor een fruitboom opeens wél in een kleine tuin past. Ook meerstammige bomen of heesters zijn heel geschikt voor de kleine tuin. Ze hebben een open groeiwijze en je kunt ze gemakkelijk compact houden. Met hun natuurlijke uitstraling passen ze in elke tuin.

1. Fluweelboom Rhus typhina ‘Tiger Eyes’

Het diep ingesneden blad van de (vaak meerstammige) fluweelboom heeft volop sierwaarde, des te meer als de herfst de bladeren verkleurt naar vlammend oranje-geel . Rhus typhina ‘Tiger Eyes’ is een bijzondere variëteit: de kleur van de bladeren is gifgroen-geel, een kleur die tussen het groen alle aandacht naar zich toe trekt. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.

Lees meer  Nieuw & verfrissend: de TuinSeizoen Tuinagenda 2024

De meerstammige Rhus typhina 'Tiger Eyes' is een kleine boom met een spectaculaire herfstkleur

2. Krentenboompje Amelanchier laevis ‘Ballerina’

Het krentenboompje is één van de meest waardevolle kleine bomen die er maar is. Eigenlijk is het een meerstammige boom of heester, maar hij wordt ook wel als klein boompje op stam opgekweekt. De overdadige witte bloei in het voorjaar is overdonderend, maar ook de oranje herfstkleur en het fraaie donkere takkengeraamte in de winter zijn de moeite waard. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.

het krentenboompje\

3. Perzische slaapboom Albizia julibrissin

Wil je een echte unieke kleine boom in je tuin, dan moet je de Perzische slaapboom hebben! Deze exotische boom heeft een overweldigende bloei die de blikken van menig voorbijganger naar zich toe trekt. Maar ook buiten juli en augustus om, als de pluizige roze-witte bloemen niet in de boom zitten, is deze exotische schone de moeite waard dankzij de mooie parasolachtige vorm en de dubbel geveerde bladeren. Verdraagt tot -15 °C. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.

Afbeelding: kleine bomen

4. Chinese Vernisboom Koelreuteria paniculata

De Chinese vernisboom of gele zeepboom reken wij onder de kleine bomen of meerstammige bomen (of heesters), hij behoort tot de zeepboomfamilie. Het geveerde blad, de uitbundige trossen met gele bloemen in de zomer, de blaasachtige vruchten met het feloranje herfstblad: deze boom is nooit saai. Hoogte na 10 jaar: 5 meter.

Afbeelding: Chinese Vernisboom (Koelreuteria paniculata) is een kleine boom met mooie vruchten

5. Duivelswandelstok Aralia elata ‘Variegata’

Aralia’s hebben soms de neiging om wat wortelopschot te maken, vooral na snoei. De uitlopers zijn echter gemakkelijk af te steken. Verder is het een probleemloze, kleine boom met fraaie herfstverkleuringen. De cultivar ’Variegata’ is bontbladig. De gedoornde takken zorgen voor een interessant winterbeeld. Hoogte na 10 jaar: 3 meter.

Lees meer  Zomerbollen en eenjarigen in de border

Afbeelding: Aralia elata, kleine bomen, boom, tuinseizoen

6. Papiermoerbei Broussonetia papyrifera

De papiermoerbei blijft in ons klimaat een bescheiden boompje van 6-8 m. Alleen al het fraaie blad is voldoende om als een blok voor deze kleine bomen te vallen. De viltige jonge twijgen, oranjerode vruchten en kogelronde witte bloemen zijn een extra bonus. Een beschutte plek is wel gewenst. Hoogte na 10 jaar: 6 meter.

papiermoerbei: mooie kleine boom

7.  Judasboom Cercis siliquastrum

De judasboom bloeit in het voorjaar met felroze bloemen op het kale hout. De bloemen worden gevolgd door decoratieve zaadpeulen. Het hartvormige blad ziet er de hele zomer goed uit en krijgt in de herfst een warmgele kleur. De cultivar ’Alba’ bloeit wit. Hoogte na 10 jaar: 4 meter

kleine boom

8. Katsuraboom Cercidiphyllum japonicum

De katsuraboom is een wonderlijke verschijning onder de kleine bomen. Aan de sierlijke twijgen komen rode knopjes, waaruit roze bladeren tevoorschijn komen, die later groen kleuren. Tot ver in de zomer blijven de roze bladeren komen. De eveneens roze bloemen worden gevolgd door groene zaadpeultjes. In de herfst verkleuren de bladeren via geel naar rood. Hoogte na 10 jaar: 6 meter.

cercidiphyllum-japonicum: mooie kleine boom

9. Slangenbast-esdoorn Acer davidii

De fraaie bast maakt van deze esdoorn ook ’s winters een blikvanger. Het glanzende blad kleurt in het najaar oranjegeel, hij bloeit geel in het voorjaar. Een meerstammig exemplaar groeit iets breder uit dan een enkelstammige boom, maar wordt minder hoog. Hoogte na 10 jaar: 5 meter.

10. Japanse esdoorn Acer shirasawanum ‘Aureum’

Japanse esdoorns zijn traag groeiende kleine bomen en dat maakt ze zeer geschikt voor de kleine tuin. Het goudgroene blad maakt van deze esdoorn een goede kandidaat voor het ‘oplichten’ van een donker hoekje. Verkleurt in de herfst van roze naar oranje. Hoogte na 10 jaar: 1,50 meter.

Lees meer  Tips voor een sprookjestuin

Kleine bomen

11. Perzisch ijzerhout (Parrotia persica)

We sluiten de kleine bomen met deze meerstammige boom (of heester). Perzisch ijzerhout is een echte karakterboom die mooi grillig vertakt vanaf de grond met een lichtgrijze, afbladderende stam. Onder de indruk? Wacht maar tot de herfstkleuren erin sluipen! De roze-, oranje-, geel- en roodtinten wisselen elkaar op unieke wijze af: een juweeltje. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.

Afbeelding: IJzerhout (Parrotia persica) is een kleine boom met de meest vlammende herfstkleur

Kleine boom gekozen? Meer tips voor de kleine tuin!

Naast kleine bomen is er nog zoveel meer mogelijk om te kunnen genieten van tuinen met een kleinere oppervlakte. Benieuwd hoe jij je kleine tuin optimaal kunt gebruiken? Of heb je gewoon behoefte aan wat inspiratie voor kleurgebruik en optische effecten voor de kleine tuin? Bekijk dan onze tips voor kleine tuinen.