Verslag lezersreis Tuinseizoen naar Isle of Wight van 7 t/m 14 juni 2019

Al jarenlang organiseren we tuinreizen voor de lezers van ons magazine Tuinseizoen. Altijd in samenwerking met een reisorganisatie en met ervaren reisleider Will Christiaanse die op zijn eigen charmante manier alles weet te vertellen over tuincultuur, bouwkunst en historie van het land waar de reis plaats vindt. Onze laatste tuinreis naar Hampshire en Isle of Wight, voor de zuidkust van Engeland, werd georganiseerd in samenwerking met Pelikaan Reizen (én uiteraard ‘onze’ reisleider Will) en het was in één woord ‘geweldig’! De bus vertrok vanaf  Breda, via opstappunten in Hoogstraten en Gent waarna we met 37 lezers naar Calais reden. Gelukkig waren we op tijd bij de boot zodat we ’s middags om een uur of vier al onze eerste tuin in Hampshire konden bezoeken; Fairbank, een particuliere tuin met kleurige borders, een grote moestuin en een romantische boomgaard.
 

Jammer, van de flinke buien die net overtrokken maar dat mocht de pret niet drukken. In de woonkamer werden we door de vrouw des huizes onthaald op thee, koffie en heerlijke, zelfgebakken cakes.

Prachtige tuinen

Een heerlijk begin van een week vol prachtige tuinen, de eerste drie dagen in Hampshire, de rest van de week op Isle of Wight. Zo zagen we de fraai ommuurde tuinen bij het 18e-eeuwse West Green House en de formele tuinen bij Englefield House, maar ook de 35 ha grote Savill Garden en de botanische tuin in Ventnor, beroemd om zijn subtropische klimaat.

Lees meer  Boek en ga mee van 12 t/m 19 mei 2024 op tuin- en cultuurreis naar Zuid-Italië!

 

De twee laatstgenoemde tuinen herbergen een enorme collectie planten en zijn ook nog eens fraai aangeplant. Onvergetelijk waren ook de diverse particuliere tuinen die normaal gesproken slechts een of enkele weekenden per jaar open zijn voor publiek. Zoals het indrukwekkende Morton Manor, een gerenoveerd herenhuis uit de 13e eeuw met onder meer een verzonken tuin, een bostuin en een grote vijver.

En Crab Cottage, waar je over een privé croquet veld via een doorkijkje in de wilde tuin uitkijkt op zee.

Foto impressie:

 

 

  

Live muziek

De hotels – Red Lion in Basingstoke (Hampshire) en Holliers Hotel in Shanklin (Isle of Wight) – ademden beide een typisch Engelse sfeer, charmant en gezellig. Bij beide hotels was het eten prima, met een drie-gangendiner met een geweldig dessert buffet. Erg gezellig dat we tijdens het eten meestal met vier tot zes personen aan tafel zaten. Dat ze in het laatste hotel elke avond live muziek hadden, viel bij veel mensen erg in de smaak. Sommige van onze groep hebben vier avonden achter elkaar op de dansvloer gestaan..

 

En wat hebben we geluk gehad met het weer! De voorspellingen voor deze week waren niet best, met elke dag wel regen. De paraplu’s konden de meeste tijd echter in de bus blijven liggen. Alleen de eerste en de laatste dag waren slecht, met veel buien. Jammer dat het boottochtje naar de Needles afgelast moest worden maar met windkracht 7 was dat wel begrijpelijk…

Rondleidingen

Voor chauffeur Tom hebben we alle lof! Door het plotseling uitvallen van de ingeroosterde chauffeur, werd Tom pas de middag vóór aanvang van de tuinenreis gevraagd om onze tuinreis te chaufferen. Tom bleek een goedlachse man te zijn met veel humor. En hij wist ons over vaak smalle en bochtige wegen op de plek van bestemming te brengen, en meestal keurig op tijd. Nooit eerder hebben we op onze tuinreizen een chauffeur gehad die zelf ook zichtbaar van de tuin genoot! Op onze rondleidingen kwamen we vaak Tom tegen, druk een border of een overzicht aan het fotograferen. Ook de groepsfoto is door hem gemaakt.

Lees meer  Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Dat onze lezers enorm van deze reis hebben genoten, blijkt wel uit de vele positieve reacties die we na afloop ontvingen. Zo mailde Annie, voor het eerst met Tuinseizoen op tuinenreis: “Ik wil nogmaals benadrukken dat ik het super naar de zin heb gehad!”

Eind september gaan we op lezersreis naar de Italiaanse Meren.
Voor meer info: https://tuinseizoen.com/italiaanse-meren/