Het najaar is een goed moment om je tuin winterklaar te maken. Na de herfst komt de koude winter er langzaam aan. Daarom is het goed om ook je tuin klaar te stomen voor het koude seizoen. Het winterklaar maken van de tuin kun je zo uitgebreid doen als dat je zelf wilt.

Waarom bereid je je tuin voor op de winter?

We planten vorstgevoelige planten in onze tuinen omdat we ze mooi vinden, of kiezen planten die eigenlijk niet zo geschikt zijn voor onze tuingrond. Ook geven we de meeste planten vaak veel minder ruimte dan ze eigenlijk nodig hebben. Dat maakt ze ziektegevoeliger. Bovendien willen we liever een gazon dat er uitziet als een biljartlaken en geen woestenij.

Het winterklaar maken van je tuin

Wanneer maak je de tuin winterklaar?

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat het vriest in de winter en regent in de herfst. Omdat temperaturen steeds minder seizoensgebonden zijn, is het belangrijk dat je de weersvoorspellingen goed in de gaten houdt. Als je op de hoogte blijft, kan je beter anticiperen op de weersomstandigheden.

Tips om een tuin winterklaar te maken

Als de eerste vorst zijn slag slaat, lijkt hij alle planten te verrassen. De ene dag nog vrolijk bloeiend, de volgende dag een slappe bruine moes. Zo gaat het eigenlijk elk jaar. In principe kunnen we de tuin vanaf het najaar een hele tijd met rust laten. In de natuur gaat het net zo en daar overleven de planten het ook prima. Het grote verschil tussen onze tuin en planten in de natuur is dat we van onze tuin meer verwachten dan van de natuurlijke biotopen in de buurt. Daarom hebben onze tuinen wat extra zorg nodig. Even de handen uit de mouwen steken dus!

Lees meer  Wateroverlast in je tuin voorkomen

Tip 1: Snoei de bomen

De herfst is de perfecte tijd om bomen te snoeien. Bij een kale boom zie je namelijk beter de vorm van de boom en welke takken los hangen of uitsteken. Aangezien we vaak te maken krijgen met flinke windstoten is het verstandig om de bomen in je tuin of rondom je huis preventief te snoeien. Staat er een boom die dreigt om te vallen? Dan kun je deze ook laten verwijderen, zodat je schade aan je woning voorkomt. Dit valt onder bereddingskosten en wordt (deels) gedekt door je opstalverzekering.

Tip 2: Maai het gras niet te kort

Een kort gemaaid gazon is natuurlijk wenselijk omdat het netjes staat. Echter is het verstandig om je gras toch wat langer te laten dan je vaak geneigd bent. Onder de 6 ℃ stopt gras met groeien. Als het gras voor een langere periode op dezelfde korte lengte blijft, neemt de kans op mosgroei toe. Houd daarom goed rekening met de temperatuur wanneer je aan de slag gaat.

Tip 3: Ga aan de slag met mulchen

Het aanbrengen van een mulchlaag is een grote aanrader. Een laagje compost kan veel verschil maken gedurende de wintermaanden. Mulch fungeert als een dekentje voor de plantenwortels tegen de vrieskou. Ook krijgt onkruid weinig kans om te groeien. Voor het mulchen kan je ook schors, stalmest of afgevallen bladeren gebruiken.

Of laat je de tuin zoals het is?

Toch is het niet langer gebruikelijk om in de herfst de tuin winterklaar te maken. Nu vindt men dat er niets te beleven valt als je alles kortwiekt. Het raakt in de mode om je plantjes heel te laten voordat de wintermaanden beginnen. Wintersilhouetten zijn geliefd.

Lees meer  Blauwe bloemen in de zomer

De borders met rust laten in de winter heeft vele voordelen. Wanneer de bodem bedekt wordt door afgestorven plantendelen, heeft het koude weer minder grip op de planten. Dan hoef je dus niet handmatig te mulchen. Nog een tip is om je hortensia’s pas in het voorjaar te snoeien. Knip je planten met holle stengels af, dan bestaat de kans dat het overgebleven stukje stengel volloopt met water dat vervolgens bevriest en de wortelkluit beschadigt. Ook zullen de vogels je dankbaar zijn als je de planten laat staan. Ze scharrelen graag tussen de plantenresten en vinden vaak nog zaden in bijvoorbeeld de uitgebloeide bloemen van de kaardenbol. En natuurlijk is een tuin waarin niet alles is afgeknipt ook gewoon mooi. De goudkleurige halmen van siergrassen zijn blikvangers in de winterzon, de pluimpjes versierd met wat rijp op een koude ochtend, zijn net kleine juweeltjes.

Niet iedereen volgt de trend

Voormalig kweker Jan van Kuijk trekt zich niets aan van deze tuinmode: ,,Ik heb geen wintersilhouetten in mijn tuin, ik knip alles af in oktober. Dan gaat het door de versnipperaar en daarna op de composthoop. Die compost gooi ik vier keer per jaar om en dan gooi ik deze in november tussen de planten. Dit scheelt veel werk in het voorjaar. Alles moet winterklaar zijn.

Ik heb bovendien veel verwilderingsbollen in de borders waardoor ik de planten in het voorjaar niet kan terug knippen. En nóg een voordeel: de compost in de border onderdrukt het onkruid. En een onkruidvrije tuin in het nájaar is in het vóórjaar ook nog onkruidvrij!’’

Lees meer  5 Praktische tips voor zomerbollen

Het winterklaar maken van je tuingereedschap

Niet alleen je tuin, maar ook je gereedschap heeft wat extra aandacht nodig voordat de wintermaanden van start gaan. Met deze tips overleven je spullen de winter zodat ze in het voorjaar weer gebruikt kunnen worden.