Sierui of Allium is een aanwinst voor je tuin. Dit bolgewas is mooi om naar te kijken. Naast dat er vele soorten zijn, is het leuk om er eens wat over te lezen. Het is dus tijd voor Alliums. Ben je nieuwsgierig? Lees dan mee. 

Alliums: stralende sterren

Het is tijd voor Alliums! Bekijk Alliums eens van dichtbij: de bloemhoofden bestaan uit tal van kleine bloemetjes die samen een dichte dan wel transparante bol vormen. Sieruien bloeien rond juni, maar moet je net als voorjaarsbloeiende bolgewassen in het najaar al planten.

Tijd voor Alliums

Zomerbol of voorjaarsbol

Zijn Alliums nu zomerbollen of voorjaarsbollen? Eigenlijk zijn ze het allebei. Alliums plant je in het najaar, liefst als het niet warmer is dan 10 °C maar het mag ook niet vriezen. Oktober en ook wel november zijn vaak heel geschikt om je Alliums te planten. Ze bloeien dan in de volgende zomer.

Weetje: Een sierui is altijd een allium, maar een allium is niet altijd een sierui.

Juni is de tijd voor Alliums

In juni is de explosie van voorjaarsbloeiers achter de rug, terwijl zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen en laatbloeiers als Heleniums en zilverkaars nog even op zich laten wachten. Dat ‘gat’ in de bloei is perfect op te vangen door Alliums. Bijkomend voordeel is dat veel Alliums hoog op de poten staan. Ze springen zo extra in het oog en vergezellen de andere planten. Ook leuk: doordat Alliums van die lange, rechte stelen hebben, kun je er leuk mee spelen in de border.

Lees meer  Zonnehoed

Bekijk de bloembollenkalender om te zien wat er andere maanden bloeit.

Tijd voor Alliums

Verberg het blad

Plant sieruien tussen laagblijvende bloeiers als tuingeraniums. Het dichte loof van de geranium verbergt het blad van de Alliums dat na de bloei vergeelt. Het gele blad mag je overigens ook afknippen. De bol moet wel energie opdoen voor het volgende jaar, maar de bloei van Alliums lijkt niet te lijden onder vroeg afgeknipt blad.

Meer weten over soorten Alliums?