Kleinfruit is een geweldige aanvulling op je tuin of balkon. Of je nu kiest voor aardbeien, rode bessen, kruisbessen of blauwe bessen; alle soorten zijn heerlijk. Hoewel kleinfruit veel gelijkenissen heeft als het op snoeien aankomt, zijn er altijd wel wat dingen die je anders aan moet pakken. In dit artikel geef ik je dan ook per soort een korte uitleg over je kleinfruit snoeien.
Met kleinfruit kun je heerlijke recepten maken. Zo hebben wij bijvoorbeeld een heerlijk recept voor aardbeienjam, maar kun je ook geweldige siropen maken met kleinfruit. Meer dan genoeg redenen om een paar struiken in je tuin, of in een pot op het balkon te zetten dus!
Waarom is kleinfruit snoeien belangrijk?
Regelmatig snoeien houdt je kleinfruitplanten gezond en zorgt voor een goede balans tussen groei en vruchtvorming. Het stimuleert nieuwe takken, voorkomt een wirwar van takken en geeft het fruit meer zonlicht, wat de smaak ten goede komt. Maar wist je dat de snoeiwijze per fruitsoort kan verschillen? Kleinfruit groeit op nieuw hout, oud hout of zelfs tweejarig hout. Hoe je jouw plant snoeit, hangt dus af van de soort.
- Nieuw hout: Bramen en herfstframbozen dragen op takken die hetzelfde jaar zijn gegroeid.
- Oud hout: Rode bessen en kruisbessen dragen op takken die minstens een jaar oud zijn.
- Tweejarig hout: Zwarte bessen dragen vooral op tweejarige takken en vragen een andere aanpak. Ook de vruchten van zomerframbozen komen op tweejarige scheuten.
Aardbeien snoeien, verzorgen en onderhouden
Je hoeft aardbeien niet echt te snoeien, maar ze hebben wel regelmatig onderhoud nodig om gezond te houden. Na de oogst haal je oude, bruine bladeren weg. Dit zou je snoeien kunnen noemen, in dat geval kun je je aardbeien snoeien vlak na de oogst. Dit voorkomt schimmelziekten en houdt de plant gezond. Eventueel kun je ook de uitlopers van de aardbeienplanten weghalen, maar je kunt de aardbeien natuurlijk ook stekken!
Aardbeienplanten worden verder na zo’n 3 tot 5 jaar wat minder productief en dan produceren ze ook wat minder grote vruchten. Het is dus goed om je aardbeien na deze periode te vervangen. Plant aardbeien op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Geef de planten voldoende ruimte.
Frambozen- en bramenplanten
Het snoeien van bramen en herfstframbozen vraagt om een vergelijkbare aanpak, omdat beide fruitstruiken vruchten geven aan nieuwe takken. Zomerframbozen snoei je net even anders.
- Frambozen snoeien: Herfstframbozen snoei je in de winter of het vroege voorjaar tot net boven de grond. Bij zomerframbozen snoei je in de late zomer alleen de takken weg die vrucht hebben gedragen.
- Bramen snoeien: Snoei na de oogst alle takken die vruchten hebben gedragen weg en bind nieuwe scheuten op aan een rek of draad. Dit houdt de struik overzichtelijk.
Rode bessen (aalbessen) snoeien
Aalbessen, ofwel rode bessen, zijn gemakkelijk te snoeien. Ze groeien op oud hout en hebben een snoeibeurt nodig in de winter, als de struik in rust is. Ga je aalbessen snoeien, verwijder dan eerst de dode of beschadigde takken. Knip vervolgens de oudere takken weg en zorg ervoor dat de struik open blijft, zodat licht en lucht er goed tussendoor kan.
Blauwe en zwarte bessen snoeien en verzorgen
Blauwe bessen vragen weinig snoeiwerk. Ze groeien het beste in vochtige, zure grond en hoeven alleen maar af en toe uitgedund te worden. Dat kun je het best in het vroege voorjaar doen, nog voordat de plant knoppen begint te maken. Zwarte bessen kun je op twee momenten snoeien; in de zomer na de oogst of in de winter. Verwijder eerst dode, beschadigde en kruisende takken. Haal ook zwak groeiende takken helemaal weg. Snoei bij oudere struiken een derde van alle takken terug tot zo’n 10-15 cm. Kies hiervoor de oudste, dikke takken. Zo blijft je zwarte bes jaar na jaar veel vruchten geven.
Tips voor kleinfruit snoeien
- Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap om ziektes te voorkomen.
- Mulch en bemest na het snoeien om de struik te ondersteunen.
- Noteer de snoeimomenten, zodat je weet wanneer welke struik aan de beurt is.
- Geef kleinfruit regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.
Ik heb 10 bessenbomen in mijn tuin ,als de takken rijpe bessen heeft ,knip ik ze onderaan af en deponeer ze in een kruiwagen,en dan ga ik op mijn stoel zitten en pluk de takken leeg,en GEEN pijnlijke RUG
De bessenstruiken zijn dan tegelijk gesnoeid MAKKELIJK TOCH !!!