In de prachtige tuin van Bas Verbeek in het Zeeuwse Ovezande tuimelen ruim 225 clematissen over talloze pergola’s, maar ook over een houtwal en door struiken en bomen. Op zijn hobbykwekerij verkoopt Bas veel bijzondere soorten en cultivars, die hij zelf via stekken en zaaien vermeerderd heeft.

Je verzamelt en kweekt clematis, hoe is die hobby ontstaan?
,,Toen ik jaren geleden vanuit een huurhuis met een tuintje verhuisde naar een koophuis had ik een paar clematissen, die er al vijf jaar stonden. Ik dacht, die graaf ik op en neem ik mee. Eentje bleek meer groeipunten te hebben, elk met zijn eigen wortelstel, zodat ik hem kon delen. Zo ontdekte ik dat je clematis kunt vermeerderen! Sommige soorten bleek je niet te kunnen splitsen, andere wel.’’

Hoeveel heb je er en zijn er favorieten bij?
,,In de loop der jaren ontdek je de enorme verscheidenheid. Naast de grootbloemige cultivars en de montana’s met kleine bloemen in mei, zijn er ook clematissen met klokjes of tulpvormige bloemen. Ik heb nu ongeveer 225 planten in de tuin staan, waarvan zo’n 125 tot 150 verschillende. In elke cultivargroep zitten wel uitschieters, maar Princess Kate hoort zeker tot mijn favorieten. Dat is de nieuwste texensis-cultivar van Wim Snoeijer, met tulpvormige bloemen in wit met een lilaroze buitenkant.’’

Je verzamelt ook botanische soorten?
,,Mijn ‘Kasje van Basje’ is klein en onverwarmd, dus niet alle wildsoorten overleefden de winter. Maar wat het wel doet is juist heel vitaal.
Ik heb eerder cultivars proberen te kruisen, maar die plantjes groeiden nauwelijks. Het kan interessanter zijn om cultivars met botanische soorten te kruisen, dan heb je meer kans op een sterkere plant. Ook verwantschap is belangrijk, niet alle groepen kruisen onderling goed.’’

Lees meer  Rudbeckia (zonnehoed) in de tuin

Kun je clematis makkelijk zaaien?
,,Ik ben lid van twee buitenlandse clematisverenigingen, dat is niet zo duur. Zo krijg ik niet alleen veel informatie, maar mag ik ook zaden bestellen. Dat is leuk om te proberen. Bij grootbloemige cultivars duurt de kieming soms wel drie jaar! Maar het fijne zaad van de kleinbloemigen kiemt relatief snel, zoals die uit de Tangutica Groep met gele klokjes. Ook de Alpina en Montana Groep zijn vrij gemakkelijk te zaaien. Op de Engelse site www.bcollingwood.com vind je heel veel informatie over zaaien.’’

Stek je ook planten?
,,Cultivars komen niet zaadecht terug, maar kun je wel stekken. Maar zelfs al bewortelen ze, dan lopen ze na de winter nog niet altijd uit – in de voorlaatste winter had ik 90% uitval! Ik houd al acht jaar een logboek bij, mijn ‘Clematis Cuttings Calender’. Daarin noteer ik de omstandigheden, methode, hoe lang het bewortelen duurt enzovoort. Als stekmedium werken perliet en akadama (Japans bonsai-split) goed. Zo krijg je een overzicht hoe je bepaalde soorten het best kunt stekken; dat wil ik nog verder uitwerken en uiteindelijk publiceren bij de International Clematis Society.’’

Heb je nog tips?
,,Vermeerderen via afleggen gaat veel makkelijker dan stekken – ook leuk als je wilt ruilen! Snoei in het voorjaar niet alle stengels af, maar graaf er een paar horizontaal in. Volgend voorjaar kun je dan voorzichtig kijken of de plantjes voldoende wortels hebben om los te snijden; wacht anders nog een jaar.
Je kunt ook vermeerderen via aanaarden. Als je dat met de viticella’s doet krijg je allemaal nieuwe scheuten. Na een jaar kijk je weer of ze genoeg eigen wortels hebben. Iemand had van één plant vijfendertig nieuwe, maar ook als je er maar drie hebt is het leuk.’’

Lees meer  Tijm stekken

Hoeveel tijd besteed je aan je hobby?
,,Ik ben ongeveer een halve dag in de tuin bezig en de rest van de dag is voor mijn hobby. Ik zit al acht jaar in de VUT, dus het kan gemakkelijk.’’

Meer informatie Clematis Kasje van Basje
Kleinschalige hobby-clematiskwekerij met veel bijzondere soorten. Op afspraak rondleidingen door de prachtige clematistuin van 3000 m2. Workshops clematis vermeerderen mogelijk voor groepjes van 4-10 personen.
Calagneweg 2, 4441 SM Ovezande (Zeeland)
Tel. (0031) (0)113-65 56 11
www.clematis-kasjevanbasje.com