Februari is in de tuin een maand die er een beetje tussen hangt. Het is niet echt winter meer, maar ook nog geen lente. Toch heeft ook deze maand vaak veel mooie verrassingen in petto.

narcis

Vroege narcissen: een vleugje exotisch

Voor de meeste narcissen is het nu nog te vroeg, maar een paar bijzondere – vaak botanische – soortjes staan nu al wel in bloei. De bolletjes van deze narcissen vind je meestal alleen bij gespecialiseerde kwekers. Ze worden over het algemeen niet hoger dan 20 cm en zullen in de juiste omstandigheden verwilderen en dus ieder jaar terugkomen.

toverhazelaar

Toverhazelaar: vreemd maar prachtig

Een winterbloeier met wel heel bijzondere bloemen is de toverhazelaar. Al vroeg in het jaar verschijnen de gekreukelde spinachtige bloemen aan de nog kale takken. Een mooie vorm is de roest-oranjebruine Hamamelis x intermedia ’Jelena’.

krokus

Krokusje

Als de zon maar even schijnt, gaan de bloemen van Crocus tommasinianus wijd open. Deze slanke, vroegbloeiende krokus wordt ook wel boerenkrokus genoemd. De bloemen worden altijd druk bezocht door hommels en bijen, op zoek naar voedsel na de lange winter. Plant de bollen tussen september en november.

helleborus

Sierlijk buitenbeentje

Helleborus thibetanus bloeit met fraaie lichtroze, donker geaderde bloemen. Zaad van deze uit China afkomstige kerstroos kwam pas in 1991 aan in Europa. De plant schijnt in China overigens massaal uit het wild geroofd te worden en wordt daar met uitsterven bedreigd; verzeker je er dus van dat je een gekweekt exemplaar koopt. Vermeerder door delen in het voorjaar na de bloei – Zaden hebben een koudeperiode nodig om te kunnen ontkiemen – Hoogte: 30 cm

Iris

Irissen: trots als een pauw

De irissen die in het voorjaar bloeien zijn weliswaar niet groot, maar met hun tengere bloemen staan ze trots als een pauw recht overeind.

Viburnum x bodnantense dawn

Viburnum: geurende sneeuwbal

Onvermoeibaar bloeit Viburnum x bodnantense ’Dawn’ zich door de winter heen. Nog een maandje, en dan zit het er weer op voor deze betrouwbare heester met zijn geurende wit-roze bloemen. Deze sterke struik doet het in de wintertuin prima als solitair. Plant in volle zon op humusrijke grond – Langzame groeier, vraagt weinig snoei – Goed bestand tegen vorst – Hoogte: 3 m

peperboompje

Rood peperboompje

Daphne mezereum (rood peperboompje) begint in februari te bloeien, en hoe! De vrijwel kale takken zijn overladen met trossen geurende, roze bloemen. Snoei alleen storende takken weg en soms na de bloei een oude tak om de heester te verjongen. Plant het boompje in de zon of halfschaduw in kalkrijke grond – Geeft (giftige) bessen in het najaar – Hoogte (na 10 jaar): 125 cm