Als je op zoek bent naar een sterke en veelzijdige houtsoort, dan is Douglas hout zeker een optie om te overwegen. Maar voordat de vraag ‘Is Douglas hout duurzaam?’ beantwoord kan worden is het eerst goed om te weten waar Douglas hout zoal voor wordt gebruikt. Zodat je weet wat je er mee kunt doen en of het een geschikte houtsoort is voor jouw bouwproject. Hieronder lees je alles over Douglas hout en vind je het antwoord op de vraag of het een duurzame keuze is!

1. De afkomst van Douglas hout

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Een snelgroeiende naaldboom met een prachtige lichte houtkleur die iets zal verkleuren door de zon. En ook nog eens een van de meest sterke houtsoorten van heel Europa. Het is daarom niet voor niets zo’n populaire soort dat voor veel (buiten) projecten gebruikt kan worden. Na de oogst heeft Douglas hout niet veel onderhoud of behandeling nodig omdat het al zo’n sterk type is. Dat houdt in dat er weinig chemicaliën aan te pas komen bij het verwerkingsproces en dat heeft weer positieve gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid.

2. Voor welke projecten kun je Douglas hout gebruiken?

Zoals eerder aangegeven is Douglas hout een ontzettende veelzijdige houtsoort. En door de sterkte van dit type hout kun je er vooral ook veel tuinprojecten mee uitvoeren. Van tuinoverkappingen tot vlonders en van unieke tuinmeubels tot tuinhuisjes. De mogelijkheden zijn bijna oneindig! Wil jij graag een schutting bouwen in je tuin? Dan is Douglas hout absoluut aan te raden. Kijk hier voor Douglas schuttingen en palen. Maar het hoeft natuurlijk niet alleen maar bij de tuin te blijven. Ook voor binnen kun je prima gebruik maken van Douglas hout. Denk hierbij aan een mooie robuuste eettafel of aan een houten boekenkast. Je kunt er echt alle kanten mee op!

Lees meer  Plaaginsecten bestrijden met natuurlijke vijanden

3. De levensduur van Douglas hout

Douglas hout kan onbehandeld zo’n 10 tot 15 jaar meegaan. Wat een ontzettend lange levensduur is voor houten objecten in de tuin. Door te kiezen voor een houtsoort met een langere levensduur hoef je het hout niet continu te vervangen en dat zal uiteindelijk ook het onnodig kappen van de bomen verminderen. En omdat het hout weinig onderhoud nodig heeft, heb je er ook geen omkijken naar. Het enige wat je eens in de zoveel tijd moet doen is de groene aanslag verwijderen. Maar dat moet uiteraard bij iedere houtsoort!

4. Is Douglas hout een duurzame keuze?

Je kunt aan de hand van bovenstaande informatie dus wel stellen dat Douglas hout een zeer duurzame keuze is. Het is een perfecte en sterke houtsoort, dat weinig onderhoud nodig heeft. Met een lange levensduur én een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Dus als je op zoek bent naar een sterke en duurzame houtsoort, dan is Douglas hout zeker het overwegen waard voor jouw tuinproject. Veel succes!