Een fleurige gevel waar menig voorbijganger zijn hoofd voor omdraait, zie je het al voor je? Een geveltuin zorgt voor een leuke sfeer in de buurt en is goed voor het klimaat. En bovenal: weer wat extra ruimte om lekker los te kunnen gaan met nieuwe planten.

Stappenplan aanleggen geveltuin

  • 1. Haal 1 tot 1,5 stoeptegel voor je gevel weg. Je mag de hele breedte van je woning benutten.
  • 2. Van de vrijgekomen tegels kun je de kantopsluiting maken, die houdt alles mooi op zijn plek. Maar je kunt ook een omboording maken van hout of bakstenen.
  • 3. Haal het gele zand weg tot op maximaal 30 cm diepte. Dieper is vaak niet toegestaan vanwege onderliggende kabels.
  • 4. Vul het vak met vruchtbare, zwarte grond, zoals potgrond.
  • 5. Zet de planten erin en geef direct water.

Bloemen in kieren en spleten

Zelfs wanneer de gemeente niet meewerkt (de stoep is te smal) kun je nog wat bloemen tegen je gevel laten bloeien. Zo kun je in het voorjaar wat zaden van de stokroos of klaproos uitstrooien langs een zonnige gevel. Het is ongelofelijk om te zien hoe stokrozen vanuit een kier in de grond, onder zulke barre omstandigheden (denk aan hondenurine en droogte) zó uitbundig weten te bloeien. Ze zaaien zich ook nog eens rijkelijk uit, dus de kans is groot dat je ze jaar na jaar ergens langs je gevel terugziet.

TIP Breng na aanplant een mulchlaag aan van houtsnippers, bladaarde of compost, zo blijft het vocht beter in de grond en hoef je minder vaak water te geven.

Lees meer  Privacy in de stad

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen

Voor andere tips en informatie over welke planten en bloemen je goed kan gebruiken in geveltuintjes kan je het volledige artikel lezen in het juni nummer van TuinSeizoen of bekijk dit tuinontwerp voor een kleine achtertuin.