Wil je je eigen hazelnoten kweken? Deze plant je het beste in het najaar of het vroege voorjaar. Weten hoe je het verder aan moet pakken? Wij vertellen je wat je over hazelaars moet weten.

Ruimte voor hazelnoten
Als je een hazelaar (Corylus avellana) in je tuin wilt, moet je zorgen dat je genoeg ruimte hebt. Hazelaars zijn namelijk brede struiken die bovendien wel 5 tot 6 meter hoog kunnen worden. Net als Forsythia is hazelaar een naaktbloeier. De plant bloeit namelijk als deze nog geen bladeren heeft. Die krijgt hij pas aan het einde van de bloeiperiode.

Zelfbestuivend ras

Heb je echt niet veel ruimte, koop dan een zelfbestuivend ras. Zo heb je aan één struik genoeg. Hazelaar is een windbestuiver; de heester geeft pollen af aan de lucht, die belanden op de stempels van de vrouwelijke bloemen waardoor ze worden bevrucht. Overigens is wel gebleken dat hazelaars over het algemeen een hogere productie hebben als er een kruisbestuivend ras in de buurt staat, ook bij de zelfbestuivende. Zeker het overwegen waard dus.

Aanwinst voor je tuin
Een hazelaar is een leuke aanwinst voor je tuin. De katjes die aan de kale takken hangen zijn er soms al in januari, dat betekent dat je lang kunt genieten! In februari verschijnen de vrouwelijke bloemen in trosjes bij elkaar, maar die zijn zo klein dat ze niet opvallen. De bloempjes zijn echter heel belangrijk, want hieruit groeien in september-oktober de hazelnoten. Op het blad moet je iets langer wachten; dat loopt uit in mei, maar blijft wel tot ver in het najaar aan de struik.

Lees meer  Bomen in de tuin

 Hazelnoot in eigen tuin

Positionering in de tuin
Hazelaars staan liefst in een humeuze en voedselrijke grond. Verder floreert hij het beste op een lichte standplaats. Zorg dus dat je hazelaar op een lichte en zonnige plek staat. De beste plek is wel afhankelijk van het ras, dit kan namelijk zijn in de volle zon of in halfschaduw.

Verzorging hazelaar
Voor een goede opbrengst moet ook het hart van de struik voldoende licht krijgen; haal daarom dode en kruisende takken weg, Snoei begin maart of in juni ook opslag bij de voet van de struik weg.

Meer weten over hazelaars? Lees dan dit stukje over verschillende rassen!