Meidoorn, duindoorn, wilde rozen…. Ze steken en prikken en kunnen zo op eigen kracht vraatzuchtige dieren op een afstand te houden. Maar naast deze beschermende functie verfraaien deze heesters met hun doornen en stekels onze tuinen. Ook in de winter.

Privacy met heesters met doornen en stekels

Planten als de meidoorn, duindoorn, wilde rozen en andere met doornen en stekels gewapende heesters zorgen voor ondoordringbare hagen. Met dergelijke levende omheiningen rondom de tuin kunnen we ons privédomein beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste gasten.

meidoorn

Vogels

Ook houden de prikkelende hagen je eigen huisdier binnen en loslopende andere dieren buiten. En, niet geheel onbelangrijk, ze bieden tuinvogels een toevluchtsoord waar ze veilig voor katten zijn, ongestoord kunnen uitrusten en hun nesten kunnen bouwen.

bessen vogel

Toegift van bessen

Naast deze beschermende en ecologische functie geven deze haagplanten vaak ook (eetbare) bessen.

Makkelijk in onderhoud

Ook het onderhoud van veel van deze planten is heel gemakkelijk, omdat ze vrij weinig eisen stellen. Tot de stekelige houtige gewassen met kleurrijke, eetbare bessen behoren allerlei inheemse soorten, zoals de sleedoorn, zuurbes, wilde rozen, meidoorn, duindoorn en bramen- en frambozenstruiken.

heesters met doornen en stekels

Doornen of stekels

Doornen zijn prikkers die in de plaats groeien van een blad (een bladdoorn) of een tak (een takdoorn). Door deze vergroeiing bevatten doornen ook vasculair weefsel, omdat ze verbonden zijn met het inwendige van de plant. Voorbeelden van planten met takdoornen zijn de sleedoorn (Prunus spinosa), duindoorn (Hippophae rhamnoides) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna). De zuurbes (Berberis vulgaris) daarentegen prikt met bladdoornen, in feite dus vervormde bladeren.
Een stekel is enkel een vergroeiing van de opperhuid en bevat geen weefsel. Voorbeelden hiervan zijn frambozen (Rubus idaeus) en bramen (Rubus fruticosus).

Lees meer  Waarom kiezen voor een Witte Himalayaberk

hulst

Stekelige bladeren

Planten zoals hulst (Ilex aquifolium) en de mahoniestruik (Mahonia aquifolium) zijn zeer populair omdat ze in de winter groen blijven. Deze heesters verdedigen zich met  blad dat langs de randen venijnige stekels heeft.
Mahoniestruik: Dankzij zijn blauwachtige bessen zorgt de mahoniestruik in het door rode, oranje en gele bessen gedomineerde sortiment voor een bijzonder effect. Een heel mooie mahoniestruik is Mahonia japonica (voorheen M. bealei). De grote, leerachtige bladeren lijken op die van hulst. Vanaf februari draagt de plant lichtgele bloemen die naar lelietjes-van-dalen ruiken, en de donkerblauwe bessen verschijnen vroeg in de zomer .
Hulst: Voor liefhebbers van hulst zijn de cultivars ’Myrtifolia’ en Siberia echte aanraders. Ze zijn bijzonder winterhard en ook zeer geschikt als kuipplant.

Ook interessant: Een haag aanplanten van heesters met doornen en stekels