Ik wil graag een blauweregen langs de voorgevel van ons huis omhoog leiden, dan moet ik echter de plant in het tuinpad planten. Nu wil ik wel wat tegels en geel zand weghalen, maar hoe groot moet dit vak met vruchtbare grond zijn? stel dan ik 60 x 60 cm aanhoud, dan groeit een deel van de wortels misschien in het geel zand, zal de plant daar niet van lijden?

Tuinadviseur Lieuwe Westra antwoord

Om te beginnen heeft een blauweregen (wisteria) een zonnige plek nodig met zeker 5-6 uur zon; dit geldt voor de gesteltakken, de voet van een blauweregen mag best in de schaduw. Verder houdt deze klimplant van lichte, humusrijke en enigszins vochtige grond die goed doorlatend is. Onder bestrating ligt meestal niet meer dan 20-30 cm geel zand. Toch is het goed om de grond dieper af te graven, vooral vlak langs de woning is de grond vaak erg slecht. Een gat van 60 x 60 x 60 cm is voldoende. Verwijder het gele zand en eventueel de slechte aarde eronder en vul het gat met humusrijke grond, of een mengsel van compost met aarde uit de tuin. De wortels van blauweregen gaan redelijk diep maar die zoeken hun weg wel. Zorg dat je blauweregen na aanplant niet laat verdrogen, dus geef de eerste tijd water indien nodig.

TIP: Blauweregen houdt niet van kalk en heeft in de volle grond eigenlijk geen mest nodig. Wil je hem toch eens bemesten? Geef dan mest met een hoog fosforgehalte. Voor informatie over het goed snoeien van blauweregens kijk je ook op tuinseizoen.

Lees meer  Buxus snoeien, van rechte haag tot figuur: wanneer en hoe

Lees het juni nummer van TuinSeizoen voor antwoorden op andere veel voorkomende tuinvragen.

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen