Ik heb waterlot in mijn boom, wanneer snoei ik de Engelse roos heesters en hoe zit het met de zomersnoei van blauweregen? Op de redactie krijgen we regelmatig de vraag Hoe snoei ik …. In dit artikel geven we antwoord op veel gestelde snoeivragen.

Hoe snoei ik de Engelse roos?

Mijn Engelse roos ’Grace’ is ruim 1 m hoog, hoe snoei ik deze roos?

Engelse rozen of David Austin-rozen zijn struikrozen, die langer doorbloeien, maar wel de gevulde bloemvorm hebben van oude rozen. Ze worden meestal hoger en breder dan perkrozen, met vrij lange doorbuigende takken waardoor de bloemen snel over de grond slieren. De snoei gaat in principe als bij perkrozen, waarbij je dikke takken tot op zeven ogen terugsnoeit en dunnere takken tot op vijf ogen. Maar je kunt ze ook wat langer laten: als je ze op zo’n 30-50 cm boven de grond snoeit, vormen ze een verhout gestel waardoor de bloemtakken verder van de grond worden getild. Wordt zo’n heesterroos uiteindelijk te oud, snoei hem dan terug tot zo’n 15 cm boven de grond.

Hoe verzorg ik de hibiscus?

Mijn hibiscus bloeit slechter dan in andere jaren. Wat moet ik doen?

Een hibiscus die al wat ouder is, bloeit op den duur minder rijk. Het is dan tijd voor een verjongingssnoei. Doe dat niet nu, in de zomer, maar wacht tot eind februari zodat de plant in het groeiseizoen direct weer mooi uit kan lopen. Vriest het eind februari nog, stel het klusje dan even uit omdat bij vorst de snoeiwonden kunnen bevriezen. Zo ga je te werk:

  • Snoei de hibiscus tot zo’n 30 cm boven de grond.
  • Knip zijtakken terug tot twee à drie knoppen.
  • Bemest de struik na het snoeien.
  • Zorg dat hij in het voorjaar voldoende water krijgt, zodat je hibiscus weer mooi uitgroeit.
Lees meer  Voorjaarsbloeiende heesters snoeien

Wat doe ik tegen een gescheurde bast?

Bij het afzagen van een tak scheurde de bast in, wat doe ik daar aan?

Als een tak in de weg zit of de boom opgekroond moet worden, moet je weleens een dikke tak weghalen. Zaag daarbij altijd net buiten de takkraag, de verdikking bij de overgang van stam naar tak. Als de takkraag intact blijft, kan een boom zijn wonden sneller afgrendelen en overgroeien. Bij het afzagen kan een tak soms plotseling doorbreken, waarbij er vaak ook een reep bast van de stam afscheurt. Omdat dit een invalspoort voor ziekten is, smeer je in dat geval een wondafdekmiddel op de plek. Het inscheuren van de bast kun je voorkomen door dikke takken in drie etappes af te zagen.

Hoe snoei ik de blauweregen in de zomer?

Mijn blauweregen maakt meterslange ranken. Mag ik die nu zomaar wegknippen?

Dat mag! Sterker nog, het is zelfs zeer aan te bevelen! Na de bloei in het voorjaar stopt de blauweregen alle energie in het vormen van nieuwe scheuten die dan wel 4 m lang kunnen worden. Het is belangrijk om dan de enorme groei wat in te dammen. Dat doe je door de lange eenjarige scheuten rond augustus eerst in te korten, tot op een handlengte (15-20 cm). Zo moedig je de plant aan om op het resterende stukje kortloten te vormen.

Rond half februari knip je die eerder ingekorte scheuten nogmaals terug, maar nu tot op ongeveer een vingerlengte. Zo blijven er 2 à 3 knoppen over. In de winter kun je al goed zien wat er uit de knoppen komt: de bloemknoppen zijn namelijk veel ronder dan de puntige bladknoppen.

Lees meer  Borderplanten terugknippen voor tweede bloei

Hoe snoei ik de druif?

Mijn druif groeit enorm hard, mag ik deze plant ook in de zomer snoeien?

Net als blauweregen hebben ook druiven een imposante groeikracht. Om vruchten van goede kwaliteit te krijgen, beperk je het aantal trossen het best tot een of twee per scheut. Voor de wijnproductie worden druiven vaak langs horizontale draden geteeld, waarbij alle scheuten boven de hoogste draad ’s zomers worden ingekort. Ook bij een druif langs de gevel of over een pergola mag je de lange eenjarige scheuten in de zomer inkorten. Eind mei, begin juni knip je deze eenjarige scheuten flink terug om de groei te remmen. De zijscheuten, die je druif het hele groeiseizoen vormt, snoei je het best stelselmatig terug tot op één blad. Zo steekt de plant zijn energie niet in extra groei, maar komt alles ten goede aan de druiventrossen. Eind zomer kun je nog wat extra blad wegknippen om de trossen meer zon te geven. Zo vormen de druiven meer suikers en zullen ze zoeter worden.

Uitgeschoten met de snoeischaar

Mijn buxus is gelukkig nog gezond, maar nu ben ik uitgeschoten met snoeien en heb ik een gat in mijn buxusbol. Hoe los ik dat op?

Geen paniek, in de meeste gevallen groeit het wel weer aan. Kijk of er niet een andere tak is die de opengevallen plaats kan innemen. Misschien is het mogelijk om een tak van de andere kant door de opengevallen plaats te voorschijn te halen. Is dat niet mogelijk, maak dan een nieuwe draad op de plaats waar er een stuk weg is en wacht tot er dichtbij nieuwe scheuten gaan groeien. Zoek er, als ze lang genoeg zijn, twee of drie uit en bind ze voorzichtig aan de nieuwe draad. Het gebeurt ook dat er slechte of zelfs dode stukken verschijnen in een snoeivorm. Knip deze stukken helemaal weg en wacht tot de plant nieuwe scheuten maakt die de plaats van de weggeknipte delen innemen.

Lees meer  Pruimen snoeien in de zomer

TIP: Kies voor zomersnoei een bewolkte dag uit omdat de bladranden van buxus in de felle zon snel verbranden.

Hoe verhelp ik waterlot in de boom?

Na het snoeien van een boom zijn er veel opgaande scheuten ontstaan. Hoe krijg ik de boom weer in model?

Snoeien stimuleert het uitlopen van slapende knoppen. En hoe sterker je snoeit, hoe sterker een boom of heester zal reageren! Als je te veel takken ineens uit een boom snoeit, ontstaan er langs de stam veel steil opgaande scheuten, die waterlot genoemd worden. Haal deze snelgroeiende scheuten weg om de vorm van de boom mooi te houden. Ook spontaan wil er soms waterlot ontstaan; het beste haal je dat steeds direct weg.

 

Heb jij nog een vraag over snoeien of een andere tuinvraag? Stel het hieronder in de reacties!